Na utrci Prvenstva Europe u motocrossu za klasu EMX Open, koja je 15. i 16. lipnja održana na stazi Mladina u blizini Jastrebarskog, slavio je češki vozač Martin Michek, ispred sunarodnjaka Petra Bartoša i hrvatskog vozača Matije Kelave.

Utrku je organizirao Motocross klub Jaska, koji ove godine slavi 35 godina postojanja i 40 godina bavljenja motocrossom na ovim prostorima. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prihvatila je počasno pokroviteljstvo ove priredbe, a domaćine, vozače i gledatelje, u njeno je ime pozdravio izaslanik Davorin Štetner. Svečanom otvorenju utrke prisustvovali su i predstavnici Grada Jastrebarskog i Grada Zagreba te predsjednik Hrvatskog motociklističkog saveza Stjepan Peršin.

Uvjeti nisu bili naklonjeni niti organizatorima, niti vozačima. Tijekom tjedna uoči utrke bilo je vrlo vruće, a visoke temperature prenijele su se i na vikend. Organizatori su morali uložiti veliki napor kako bi pripremili stazu i izbjegli preveliku prašinu, a vozači su u svojim vožnjama bili pod velikim fizičkim opterećenjima.

U Prvenstvu Europe za klasu EMX Open već nekoliko godina vrlo važnu ulogu igraju češki vozači, a to se pokazalo i na ovogodišnjoj utrci u Hrvatskoj. Bila je to četvrta utrka u sezoni, a sjajnu formu još je jednom potvrdio Martin Michek. Pobijedio je u subotu u kvalifikacijskoj utrci, a onda u nedjelju u glavnim vožnjama odnio dvostruku pobjedu za maksimalnih 50 bodova.

U prvoj vožnji gledali smo odličnu borbu za drugo mjesto između hrvatskog vozača Matije Kelave (MK Kelava 97) i još jednog Čeha, Petra Bartoša. Hrvat je vodio prvi dio utrke, ali na kraju je iskusni Bartoš ipak odnio drugo mjesto. Poredak je bio isti i na kraju dana: Michek, Bartoš, Kelava. U ukupnom poretku Prvenstva Michek vodi sa 187 bodova, 56 više od Petra Michaleca, koji je na Mladini završio četvrti.

Od ostalih Hrvata, Luka Crnković (MCK Zagreb) zauzeo je peto, a Matej Jaroš (MK Požega Promet) osmo mjesto. Budući da je utrka bodovana i za Prvenstvo Hrvatske, pobjeda je pripala Kelavi, ispred spomenutih Crnkovića i Jaroša.

Na Mladini su nastupili i vozači juniorskih klasa EMX85 i EMX65. Njihova se utrka bodovala za Europsko prvenstvo jugoistočne zone, a pobjednici su bili Mađar Laszlo Tecsi u klasi 85 i Izraelac Ofir Casey Tzemach u klasi 65. Najbolji hrvatski predstavnici bili su Luka Kunić (MK MX Šipek) na drugom mjestu klase EMX85 te Jan Janković (MK MX Šipek) na sedmom mjestu klase EMX65.

U ostalim klasama vožene su utrke isključivo za Prvenstvo Hrvatske. Filip Vragotuk (MK MX Šipek) došao je do svoje prve ovosezonske pobjede u klasi MX2 nakon napete borbe s Hrvojem Karasom (MK Karas Team), dok je treći bio, trenutačno ozlijeđeni vodeći vozač klase, Nikola Hranić (MK Bedekovčina i Kreator Racing MX Team).

Rok Gracer (MCK 97) slavio je u konkurenciji najmlađih vozača klase MX50, ispred Stefana Lenčea (MK Pakrac Lipik) i Jurice Prančića (MK Bedekovčina). U kategoriji veterana iznad 40 godina slavio je Borut Koščak (MCK 97), kod nešto starijih iznad 50 godina Alojzij Fortuna (MK Team Fortuna), a pobjednici B-lige bili su Klemen Popovič (MK MX Šipek) u klasi B-250 te Davor Andrašek (MUB PK Team) u klasi B-Open.

MK Požega Promet i Kreator Racing MX Team bili su klupski i timski pobjednici u konkurenciji seniora. U juniorskoj konkurenciji Prvenstva Hrvatske najuspješniji klub bio je MCK 97, a tim MX Academy Imunosal Team.

Prvenstvo Hrvatske u motocrossu nastavit će se nakon ljetne stanke, ali 7. srpnja na rasporedu je utrka supercrossa u Malinu.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o