Od prve brdske utrke u Sloveniji prošlo je 50 godina. „Gorjanci“, gdje se vozi 30. utrka na koju se prijavilo čak 156 vozača iz osam zemalja, a 47 hrvatskih.

Dva jubileja obilježavaju se predstojećeg vikenda u Sloveniji na međunarodnoj brdskoj auto utrci „GHD Gorjanci 2019.“, koja se pored bodovanja za FIA Europski pokal modernih (IHCC) i povijesnih vozila (HHCC), vozi i za slovensko i hrvatsko nacionalno prvenstvo, te međunarodni Alpe Adria pokal.

Prije 50 godina upravo su Gorjanci bili prva automobilistička utrka u Sloveniji, na čijoj se tradiciji temelji, uz nekoliko prekida u kontinuitetu, ovogodišnje jubilarno 30. izdanje ove utrke. Organizatori, na čelu s predsjednikom Organizacijskog odbora Viktorom Levecom, potpredsjednikom AŠ2005 – nacionalnog slovenskog automobilističkog sportskog saveza, ne kriju zadovoljstvo prijavom do sada rekordnog broja 156 vozača iz osam europskih zemalja.

Najbrojniji su očekivano Slovenci (52), ali tek neznatno manje, 47 vozača stiže iz 18 hrvatskih klubova kojima će to biti četvrto ovogodišnje natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske.

I nakon dva domaća ogleda na Sljemenu i u Skradinu, te gostovanju u crnogorskom Kotoru, poredak najboljih Kategorije I je krajnje zanimljiv i neizvjestan. S 24 boda vodi pobjednik Sljemena Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica), dva boda manje ima Riječanin Mario Jurišić (AK Župa Dubrovačka), koji uporno skuplja bodove i penje se na pobjednička postolja, dok je s dvije pobjede do 20 bodova, usprkos odustajanju na prvoj utrci sezone, stigao Zagrepčanin Domagoj Pereković (AKK Zanatlija).

Upravo među njima treba očekivati novi raspored snaga i barem hrvatsko pobjedničko postolje kategorije „modernih“ vozila. Favorit među slovenskim automobilistima Kategorije I je Milan Bubnič s trofejnom „Lanciom Delta Integrale“. U klupskoj konkurenciji PH i dalje dominiraju vozači višestrukih ekipnih prvaka Autokluba Dubrovnik racing, ali za „vratom im pušu“ susjedi iz AK Župa Dubrovačka. Zaostaju 15 bodova, a prvenstvo još nije niti na polovici. Znakovit rezultat i u međunarodnoj konkurenciji očekuje se od višestrukog hrvatskog prvaka u formulama Mađara Laszla Szasa koji brani klupske boje Dubrovčana.

Impresivan je vozni park prijavljenih na Gorjancima, među kojima i nekoliko vodećih europskih formulaša. Trostruki pobjednik ove utrke Čeh Vaclav Janik (Norma M20FC) brani i prošlogodišnju pobjedu, a račune će mu pokušati pomrsiti prvenstveno Francuz Sebastien Petit u identičnom bolidu, Talijan Stefano Di Fulvio (Osella PA30), dok domaćini dobar rezultat očekuju i od rekordera staze domaćeg aduta Patrika Zajelšnika, koji će u prototipu Norma M20FC pokušati popraviti vrijeme od 1:38,88 minuta prosječne brzine 156,55 km/sat.

Vozi se na dionici Težka Voda-Veliki Verivec, stazi dugoj 4.300 metara, nadomak Novog Mesta, a organizator utrke je ljubljanski AŠD SA-I u suradnji s domicilnim AŠD Novo Mesto.

Prvi od tri treninga vozi se u subotu 15.lipnja od 11 sati, a u sutradan od 10 sati kreće prva od dvije bodovne vožnje.

Autor teksta: Miroslav Krpan

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o