Franz Tost: Moderni vozači fizički su najspremniji u povijesti F1

Povremeno možemo čuti tezu kako je bolide Formule 1 danas prejednostavno voziti i da vozače ne izlažu dovoljno velikom opterećenju. Čak je aktualni prvak svijeta, Lewis Hamilton, nedavno govorio u prilog toj tezi.

Međutim, po mišljenju Franza Tosta, šefa momčadi Toro Rosso, čak i kad bi Formula 1 imala bolide koji bi stavljali vozače pod još veća fizička opterećenja, moderni vozači ne bi utrke završavali iscrpljeni kao što se do događalo u nekim davnim vremenima. Razlog je izvrsna fizička priprema aktualnih vozača na gridu.

Formula 1 je 2017. posegnula za agresivnijim i bržim bolidima, što je vozače prisililo da korigiraju svoje režime kondicijskih treninga, ali već dugo na utrkama nije bilo situacija kao primjerice u 80-im godinama prošlog stoljeća, kad su Nelson Piquet ili Nigel Mansell gubili svijest od iznemoglosti na kraju utrka.

Tost smatra da se takve scene nikada neće vratiti, zbog iskustva s kojim vozači danas dolaze u Formulu 1, zahvaljujući godinama natjecanja u kartingu i juniorskim prvenstvima bolida jednosjeda. Također, zbog dijeta, pažljivog biranja prehrane i kondicijskih treninga, moderni vozači najspremniji su u povijesti Formule 1, mišljenja je šef Toro Rossa.

“Naravno, ne možete uspoređivati sadašnjost s razdobljem otprije 20 ili 30 godina, kad su Piquet i Mansell padali u nesvijest nakon utrka. U to vrijeme vozači nikada nisu vidjeli teretanu iznutra, a mnogi su i pušili. Sjećam se kako neki nisu mogli završiti utrku, a onda su pričali o problemima s mjenjačem.”

“Da, naravno. Prije utrke bi zapalili cigaretu, a nisu bili dovoljno fizički spremni da završe utrku. Onda bi namjerno prebacili u pogrešni stupanj prijenosa kako bi bolid stao. Nisu imali kondicije, to je realnost”, tvrdi Tost.

I dok s jedne strane stižu kritike kako bi Formula 1 trebala predstavljati veći izazov za vozače, Tost misli da bi fanovi sporta trebali biti sretni jer gledaju na djelu vozače koji su sposobniji nego ikad.

“Danas imamo stvarno dobre vozače u Formuli 1. Zbog toga ne vidite često nesreće, što je s jedne strane vrlo dobro, ali je sa strane zabave za gledatelje – dosadno.”

“Moji prijatelji često komentiraju kako se više sudar ne može vidjeti niti u prvom zavoju jer svi vozači uspiju odraditi posao kako treba. To je zato što je razina vožnje vrlo visoka. Mislim da je viša nego ikad prije u Formuli 1 i tako trebamo nastaviti.”

“Nije to tako samo u Formuli 1. Istu pojavu vidimo i u drugim sportovima, poput skijanja. Mislim da trebamo uživati u praćenju ovih vozača”, rekao je Tost.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Nema više onih dobrih starih vremena..vozač pije whisky i puši cigare, on i bolid obljepljeni reklamama za cigare i alkohol..Hahahaha! Šalim se. Danas je to zaista nepojmivo, a to je bilo ne tako davno. Sjećam se i vremena kad su vozači u javnom prometu, vozači autobusa, pred putnicima konzumirali alkohol i to je bilo kao normalno. Sada bi ga za to uhapsili.

Related Posts