Gotovo 200 sudionika iz tri zemlje, na poznatoj stazi u više bodovnih konkurencija. Najava je to pravog oktanskog spektakla, a uvod u FD spektakl bit će subotnja prezentacija “gymkhana” vožnji – moguće nove domaće discipline.

Na najpoznatijoj domaćoj brdskoj stazi u Buzetu, šestu godinu za redom, okupit će se sudionici najmlađe domaće automobilističke discipline “Formula driver”. Svojevrsna kombinacija brdskih utrka i autoslaloma preslikana je od Talijana, ali na prošlosezonskim natjecanjima u Buzetu, na Učki, u Ogulinu, Limskom kanalu i na Grobniku, okupljala je prosječno 150 vozača.

 

Da je Buzet privlačan ljubiteljima brzina dokazuje i 200 prijavljenih u različitim konkurencijama, koji pored domaćih hrvatskih vozačica i vozača stižu iz Italije i Slovenije. U bodovanju HAKS Kupa je 95 vozačica i vozača iz 26 hrvatskih klubova, među kojima i desetak Slovenaca i Talijana, dok ostalih stotinu nastupa za Nagradu organizatora. Ujedno se boduju i Prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a, te Auto i karting saveza Istre.

“Signum Max formula driver – Memorijal Mladen Žulić i Moreno Komar”, natjecanje posvećeno sjećanju na nekadašnje vrsne buzetske automobiliste koji su nas prerano napustili, brojem sudionika dostiglo je prošlogodišnje izdanje. Ovom manifestacijom, koja će svojim dvodnevnim sadržajnim programom u subotu 22. i nedjelju 23. lipnja prerasti u svojevrstan oktanski spektakl, otvara se ovogodišnja sezona Formule driver čiji je organizacijski nositelj Autoklub Buzet Autosport, ujedno začetnik discipline na ovim našim prostorima, zacrtao još četiri natjecanja do studenog.

Prošlogodišnjeg branitelja naslova prvaka Edija Kuharića nema među sudionicima, ali kandidata za pobjednički tron je barem desetak. Izdvajaju se Delničan Ivan Juranić (AK Opatija Motorsport) s automobilom “Dacia Sandero”, Donald Milokanović iz Brtonigle (AKORK Skok racing 1993) s već legendarnim “friziranim” fićekom, Zagrepčani Vjekoslav Čičko (AK Buzet Autosport) s robusnim “Fiatom 500 Suzuki” i Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj) s izvrsno pripremljenim “Renault Clio Cup”, a tu je i prošlogodišnji viceprvak Marino Poropat (AK Istra racing team Pazin) s renoviranim i znatno poboljšanim “Renault Cliom Sport”. Domaćim asovima matematiku pobjede može pomrsiti i Talijan Franco Giacomazzi koji je u “Lancia Delta Evo Proto” već pobjeđivao na našim stazama.

Ove se godine vozi na većem dijelu poznate staze buzetske brdske utrke europskog prvenstva,  od Mosta do Svi Svetih (cilj kod Konobe Volte), u duljini 4.400 metara, duž dionice u deset je zona brzina usporena šikanama. Za servisno parkiralište koristi se uz prostor Cimosa na Mostu i ono na Mašimovoj škuji, odakle će prometnica sve do Svi Svetih u nedjelju od 8 do 19 sati biti zatvorena za javni promet.

Subotnja verifikacija i tehnički prijam odvijat će se od 15 do 18 sati, nakon čega slijedi bogat prateći program. Na velikom parkingu Mašimova škuja od 16 do 18 sati voze se kvalifikacije “Mini gymkhane-osv”, potom jednosatna izložba natjecateljskih vozila, da bi u 19 sati krenuo “stunt show” Tima Kodelja  i finalne vožnje gymkhane. U ovom programu očekuje se 40-tak vozača iz Hrvatske i Italije. Večer će završiti glazbenim programom do kasno u noć.

Nedjeljno jutro od 8,20 sati kreće s treninzima, a prva od dvije bodovne vožnje starta u 11:15 sati, nakon svečanog otvaranja na Mostu. Utrku će se moći pratiti putem live prijenosa na društvenim mrežama i jedan dio na Kreator TV-u. Proglašenje najuspješnijih predviđeno je oko 18 sati.

Autor teksta i fotografije: Miroslav Krpan

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o