Formula 1 treba naći način za bolje pojašnjenje odluka o kaznama nakon kontroverzne situacije na Velikoj nagradi Kanade, rekao je upravljački direktor F1 Ross Brawn. Veliki broj fanova ostao je u šoku kad su vidjeli da je Sebastian Vettel dobio kaznu od pet sekundi za nesiguran povratak na stazu kojim je natjerao Lewisa Hamiltona da izbjegava kontakt u 48. krugu utrke.

Većina smatra da se radi o tipičnom trkaćem incidentu koji suci nisu trebali ni istraživati. Međutim, odluka o kazni došla je nakon pregleda snimke gdje se vide dva Vettelova pokreta volana udesno nakon što se vratio na stazu. To je ujedno bilo i jedino pojašnjenje za kaznu koja je izravno utjecala na pobjednika u ovoj utrci. Daljnjih informacija i objašnjenja nije bilo.

Brawn smatra da ovaj sport treba biti više “otvoren” fanovima u vidu da im barem ponudi dostojno objašnjenje o tome zašto je neka odluka donesena ili zašto neka nije.

“Imam veliko poštovanje prema sucima i njihovom profesionalnom pristupu. Sto posto sam siguran da su oni prvi koji ne bi željeli da kazna odluči pobjednika utrke,” poručio je Brawn.

“U isto vrijeme, razumijem i zbunjenost fanova o tome da onaj vozač koji je prvi prošao kroz cilj nije na najvećoj stepenici postolja. Transparentnost je upravo radi ovakvih stvari bitna, pogotovo u ovako kompleksnom sportu kakav je Formula.”

“U nogometu se, čak i unatoč uvođenju VAR-a (video assistant referee), još uvijek polemizira je li igranje rukom uz tijelo kazneni udarac ili ne.”

“U skladu s tim, korisno bi bilo da FIA počne raditi na tome da suci što bolje objasne odluku fanovima te detaljno izlože činjenice. S obzirom na ono što sam rekao, zaključio bi kako u ovome nema ništa loše.”

Unatoč tome što ima izraženo mišljenje o tome kako unaprijediti sport po pitanju objašnjavanja odluka o kaznama navijačima, Brawn se ogradio od komentiranja Vettelovog slučaja u Kanadi.

“Mogu shvatiti kako se Sebastian osjeća i znam da će se Ferrari žaliti. Također znam da suci imaju veoma težak posao jer odluku moraju donijeti u veoma kratkom vremenskom periodu, a ta odluka može biti ključna u toj utrci.”

“Ne bih zaista komentirao ovaj slučaj, pogotovo radi svoje pozicije,” suzdržan je ostao Brawn.

3
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
1 Komentara na temu
2 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
3 Autori komentara
avataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
TORPEDO

Još jedan čavao u lijes formule 1. Ne samo što dominacija jedne momčadi traje već šestu godinu zaredom i postaje stvarno dosadno…FIA je takve dominacije skresala sa drugim pravilima pa su se karte uvijek promiješale…noviji su primjeri Ferrari i Red Bull,nego još i te sudačke odluke koje ponekad stvarno nemaju smisla… Sjetimo se samo Monte Carla kad je kažnjen Verstappen zbog izlaska iz boxa ispred Bottasa…pa nije on kriv nego ekipa koja ga pustila,kazni ekipu a ne vozača?? A popularnost F1 neumitno pada,što zbog dosade a i zbog novih generacija…oni će radije igrati igrice na konzoli nego gledati neku tamo… Read more »

avatar
Član
mika.KA

popularnost pada jer ljudi nemaju love!
koliko košta jedan gp vikend?
koliko ak ces “legalno” gledat na tv-u?

avatar
Član
Desmosedici

Hej Mercedes! Ne zezam te, hajde mi izračunaj koliko bi košto jedan GP vikend u Monzi..ono nešto osrednje..ako bude povoljno sjedamo u tvoj FIAT i pravac Monza.