Prvenstvo Hrvatske u rallyju stiglo je do trećeg natjecanja u 2019. Nakon Kumrovca i Opatije, vrijeme je za 45. izdanje Ina Delta Rallyja. Natjecanje organizira AK Ina Delta, jedan od najaktivnijih organizatora u hrvatskom autosportu, a priredba će trajati tri dana – od 6. do 8. lipnja.

Ina Delta Rally i ove godine ima međunarodni karakter pa se boduje za FIA Europski rally trofej, FIA RGT Cup, Alpe Adria Rally Cup, Prvenstvo Slovenije, a ima i status kandidata za FIA Europsko rally prvenstvo sportskih automobila.

Program počinje u četvrtak 6. lipnja na glavnom zagrebačkom trgu. U 19:45 održat će se svečano otvorenje natjecanja, a nakon toga uslijedit će i ceremonijalni start. Bit će to odlična prilika posadama da se predstave Zagrepčanima na atraktivnoj lokaciji kao što je Trg bana Josipa Jelačića.

U petak će posade moći odraditi službeni trening, popularni Shakedown, a u poslijepodnevnim i večernjim satima odradit će i prva četiri brzinska ispita. Natjecanje kreće u 17 sati brzincem “Ina Zagreb 1”, nakon toga dvaput se vozi brzinski ispit “Martin Breg”, a dan završava kod Inine zgrade u Zagrebu drugim prolaskom brzincem “Ina Zagreb”.

Subotnji se itinerer sastoji od šest brzinskih ispita, a start prvog je u 10 sati. Posade voze ispite “Sljeme”, “Laz” i “Šestine”, a onda se u poslijepodnevnom programu od 14:30 program ponavlja. Ciljna ceremonija održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića u 19 sati.

Rally je ukupno dugačak gotovo 400 kilometara, od čega na deset brzinskih ispita otpada nešto manje od 157 kilometara. Sve informacije možete pronaći u vodiču za gledatelje.

Lista prijava broji 85 posada iz osam europskih zemalja, a posebno atraktivni bit će automobili R5 specifikacije, koji ove godine ima osam. S Ford Fiestom R5 prošlogodišnju pobjedu branit će Čeh Ondrej Bisaha sa suvozačem Petrom Tršinskim. Aktualni prvaci Hrvatske, Krisztian Hideg i Istvan Kerek, nastupaju sa Škodom Fabijom R5, dok prvaci Slovenije, Rok Turk i Blanka Kacin, stižu s Hyundaijem i20 R5.

Juraj Šebalj sedmerostruki je pobjednik Ina Delta Rallyja, a ove godine nastupa s Toyotom GT86 i suvozačem Ivanom Pogačićem. Viliam Prodan i Zoran Raštegorac također voze automobil s pogonom na dva kotača – Renault Clio R3, a borbu u toj kategoriji dodatno će začiniti Niko Pulić i Davor Devunić, koji nastupaju s Opel Adamom R2, kao i na opatijskom rallyju. Mnogo je vrlo dobrih posada, a listu prijava pogledajte ovdje.

Počasni pokrovitelj rallyja je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a glavni pokrovitelj i suorganizator Industrija nafte d.d.

Oni koji ne mogu prisustvovati natjecanju, dio programa moći će pratiti uživo putem Kreator TV-a. U četvrtak od 19:45 počinje izravni prijenos otvorenja rallyja, a u petak od 17:15 može se pratiti prvi brzinski ispit.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o