Zaključene su prijave za “28. Rally Opatija 2019”. Među 82 posade koje stižu u 20 različitih marki automobila čak je osam prestižnih R5 vozila. Čast broja 1 ima dvostruki i prošlogodišnji pobjednik Slovenac Rok Turk koji je prošlog vikenda pobijedio u izuzetno teškom “Rallyju Vipavska dolina” na otvorenju slovenske rally sezone, u čijem Prvenstvu brani naslov prvaka.

Ove godine, uz znanu Blanku Kacin kao suvozačicu, nastupa u novom Hyundaiju i20 R5. Najveći će mu konkurenti biti dvostruki hrvatski prvak i opatijski pobjednik Mađar Krisztian Hideg (Škoda Fabia R5), mađarski prvak Andras Hadik (Ford Fiesta R5), Slovak Vlastimil Majerčak (Ford Fiesta R5), ali i još jedan izvrsni Mađar koji ne propušta pobjednička postolja Antal Kovacs (For Fiesta R5). Iz Njemačke stižu i otac i sin Gässner, otac Hermann u Mitsubishi Lanceru EVO X R4 i istoimeni junior u Toyoti GT 86 CS-R3.

Ove godine u identičnom automobilu nastupa i naš najtrofejniji reli as, Zagrepčanin Juraj Šebalj (AKK Sveta Nedelja) uz suvozača Ivana Pogačića, dok će povratnička posada, veterani i vječni mladići Niko Pulić i Davor Devunić (AK Dubrovnik Racing) nastupiti u Opel Adamu R2, prije nekoliko dana predstavljenom upravo u Opatiji. Istru i Kvarner predstavljat će devet posada, a najbrojniji su s četiri posade članovi AK Opatija Motorsport. Njihovi glavni aduti su Viliam Prodan Zoran Raštegorac u Renault Cliju R3.

Na Preluci će se u subotu od 8 do 13:15 sati odvijati verifikacija posada i tehnički prijam vozila, dok se od 14 do 16:30 sati vozi Shakedown na dijelu brzinca Breza. Okupljanje svih vozila u centru Opatije je oko 18 sati, nadomak gradske Tržnice, ispred koje će prvo vozilo startati u 18:30 sati. Od 18:58 i 21:01 sati voze se prva dva brzinca Breza kod Permana.

Nedjeljni program kreće iz opatijske luke u 7:45 sati, start prvog istarskog brzinca “Račja Vas” je u 8:53 sati, “Brest” kreće u 9:21, a “Učka” od 10:04 sati kod ulaza u Tunel. Sve se ponavlja još dva puta od 12:27, odnosno 16:01 sati. Pobjedničku posadu očekuje se u centru Opatije u 18:10 sati, a svečanost dodjele priznanja je u 21 sat u Restaurantu „Molo“ u opatijskoj luci.

Vodič za gledatelje i karte rallyja možete pronaći na ovoj poveznici.

Autor teksta i fotografije: Miroslav Krpan

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o