Jučer je putem Twittera predsjednik Brazila Jair Bolsonaro najavio kako će od iduće sezone VN Brazila preseliti na novu trkaću stazu u blizini Rio de Janeira. Prema dostupnim informacijama, staza će nositi ime velikana Ayrtona Senne.

Budućnost utrke u Interlagosu je pod velikim upitnikom već neko vrijeme, a dogodi li se ovo to će značiti kako će posljednja utrka na legendarnoj stazi biti ove godine. U obraćanju medijima predsjednik Brazila je zajedno s gradonačelnikom Rio de Janeira Wilsonom Witzelom te predsjednikom savezne države Rio de Janeiro Marcelom Crivelom obznanio kako je u planu izgradnja potpuno nove staze u predgrađu Ria, okrug Deodoro (oko 20 km od gradskog aerodroma i 30 km od centra grada), čija će gradnja biti gotova do kraja ove godine. Izgradnja će biti financirana isključivo iz privatnih sredstava. Troškovi izgradnje će biti oko 225 milijuna američkih dolara.

Crtež nove staze u Riju.

“Vodstvo Formule 1 je odlučilo zadržati VN Brazila u kalendaru. Međutim, utrka u Sao Paulu je postala nepraktična i nerentabilna jer se u ovo vrijeme krize i nedostatka novca financira najviše iz državnih sredstava. Nova staza će biti izgrađena za šest do sedam mjeseci. Time će biti zadovoljni svi, posebno ekonomija jer se otvara najmanje šest tisuća novih radnih mjesta. Ovo je odlična prilika za Rio i za Brazil,” izjavio je predsjednik Brazila.

Ovo neće biti prva utrka Formule 1 u Riju. Već je prethodno održavana VN Brazila na stazi Jacarepagua 1978. godine te u nizu od 1981. do 1989. Ta staza danas više ne postoji jer je srušena kako bi napravili mjesta za infrastrukturu za Olimpijske igre 2016. Nova staza u okrugu Deodoro će biti izgrađena na vojnom zemljištu. Dizajnirao ju je Hermann Tilke a pored utrke F1 cilj je dovesti i utrku MotoGP-a.

Odnos između Liberty Medije i organizatora utrke na Interlagosu nije baš u najboljim odnosima jer organizatori plaćaju jednu od najvećih pristojbi za održavanje utrke u Sao Paulu (ostavština iz vremena vladavine Bernija Ecclestonea). Trenutni ugovor istječe sljedeće sezone te organizatori inzistiraju na održavanju utrke na Interlagosu i 2020. Jedna od loših vijesti je činjenica da će Interlagos biti na prodaju, a za kupovinu su jako zainteresirani trgovci nekretninama što bi Interlagos moglo odvesti i u nestajanje.

1
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
1 Komentara na temu
0 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
1 Autori komentara
avatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
mody

Ne bi volio da nestane interlagos kao staza izgubit cemo sve klasik staze i nadam s da nece nestat kao jacara e to je bila staza ova nova tko zna kakva ce biti u dta se pretvara danasnja formula 1