Nedavno istraživanje Forbesa o prosječnoj potrošnji za osvajanje prvenstva u Formuli 1 pokazalo je da su prosječni troškovi Mercedesa u proteklih pet sezona bili oko 400 milijuna funti, odnosno kad se preračuna, oko 500 milijuna dolara.

Studija je otkrila da je cijena osvajanja prvenstva u proteklom desetljeću eksponencijalno porasla. Godine 2009., Red Bull razvija bolid koji je će kasnije osvojiti titulu u 2010. godini, proračun je bio ‘mršav’, gdje su izdvojili 156,9 milijuna funti (206,7 milijuna dolara). Prošlogodišnji Mercedesov bolid (W09) koštao je 320,6 milijuna funti (422,3 milijuna dolara).

Međutim, ti troškovi ne uključuju razvoj motora koji predstavlja ogroman trošak za Mercedes. Ako dodate te troškove na ukupni račun Srebrnih Strijela, prosječni trošak razvoja bolida, koji je osvojio naslov za njemačku momčad prošle godine, bio je preko 400 milijuna funti ili 500 milijuna dolara.

Ako Mercedes ponovno osvoji titulu ove sezone, već šestu uzastopnu sezonu, ukupna potrošnja bit će oko 2,5 milijarde funti ili 3,5 milijarde dolara. Mercedes će oboriti novi rekord, u financijskom kontekstu i u broju uzastopnih konstruktorskih titula.

5
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
1 Komentara na temu
4 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
2 Autori komentara
avataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
mika.KA

opet merc dize ljestvicu u svim segmentima

avatar
Član
josip599gtb

Samo nek diže… Ali letvica na kraju zna često pasti

avatar
Član
mika.KA

tesko.u ovih par godina potukli rekorde i još ce i onda by by f1.nek veliki ferrari stize 😉

avatar
Član
josip599gtb

I onda se vračaš navijanju za mclaren hahahah

avatar
Član
mika.KA

mislis,mclaren MERCEDES 🙂
samo ako bude srebrni 😉