Formula 1 odustala je očekivanog prelaska na standardizirane mjenjačke kutije od 2021. godine. Tako su glasali članovi Svjetskog automobilističkog vijeća (WMSC).

U veljači ove godine Formula 1 je raspisala natječaj za proizvođače mjenjačkih kutija. Na proizvođačima je bilo da pošalju svoje ponude, kako bi jedan od njih bio izabran za službenog dobavljača mjenjačkih kutija u Formuli 1 od 2021. do 2024. godine.

Prema nekim informacijama, na natječaj su se javile četiri kompanije, a jedino je tvrtka Xtrac javno potvrdila svoju prijavu na natječaj.

Međutim, Svjetska automobilistička federacija objavila je kako su članovi WMSC-a, na preporuku FIA-inog tehničkog odjela, glasali protiv uvođenja standardiziranih mjenjača u Formulu 1. U priopćenju FIA-e stoji:

“Odluka Vijeća donesena je nakon uvažavanja tehničkih i financijskih informacija, dobivenih od timova i dobavljača. Tehnički podaci koji su bili dostupni, otkrili su da je tehnologija mjenjača u Formuli 1 ionako prilično jednosmjerna, što za rezultat trenutačno daje vrlo male razlike u performansama.”

Ideja o uvođenju standardiziranih mjenjača u Formulu 1 bila je dio plana za smanjenje troškova, za sezonu ’21 kad na snagu stupe nova pravila. Međutim, WMSC je ustanovio da se slična količina novca može uštedjeti na druge načine, umjesto uvođenja standardiziranih mjenjača.

Nova pravila, koja će stupiti na snagu 2021., trebala bi biti dogovorena do kraja lipnja. I dok mjenjači neće biti standardizirani, neki drugi dijelovi mogli bi biti. Formula 1 ranije je raspisala natječaje za proizvođače kotača, kočionih sustava i nekih dijelova u sustavu za dovod goriva.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o