U vodećoj ekipi u prvenstvu Mercedesu otkrili su da je zbog pogreške tijekom promjene guma na bolidu Lewisa Hamiltona došlo do sporije promjene guma kod Valtterija Bottasa. Finski vozač je potom imao sudar s Maxom Verstappenom u boksu radi kojeg je morao na još jedno zaustavljanje, a razlog je bila probušena guma.

Njemačka momčad je planirala istovremeno obaviti promjenu guma za Hamiltona i Bottasa nakon što je sigurnosni automobil izašao, a u tom trenutku iza Bottasa su bili Verstappen i Sebastian Vettel.  Međutim, glavni strateg Mercedesa James Vowles otkrio je da je nakon promjene guma Hamilton udario u pištolj za pritezanje kotača što je odmah značilo probleme pri zaustavljanju za Bottasa.

“Ako uspiješ odraditi promjenu guma u Monaku tijekom sigurnosnog automobila to je zaista odlično. Znali smo da gume mogu izdržati od 11. kruga pa do kraja. Imali smo povjerenja u srednju mješavinu, ali ni tvrda nije bila loš izbor. Vettel i Verstappen su to znali,” izjavio je James.

“Kad radite duplo zaustavljanje vozača veoma važan je dovoljan razmak između bolida da prvi bude odrađen kako treba i da drugi odmah “upadne”. Valtteri je to na stazi ispoštovao.”

“Lewis je odradio svoje zaustavljanje, a Valtteri je odmah uletio. Tad je bila “utrka” između Valtterija, Vettela i Verstappena. Nažalost, kad je Lewis izlazio udario je u jedan od pištolja. Bilo je potrebno par trenutaka za restart pištolja i to nas je koštalo par desetinki sekunde. Očito da su to bili ključni dijelovi sekunde.”

Bottas je na taj način “izgubio” bitku s Verstappenom koji ga je prestigao u boksu, ali je radi kazne od pet sekundi na kraju utrke ipak Bottas završio ispred Maxa. Mercedes je pokazao sliku prednjeg desnog kotača Bottasa kojim je zakačio zid u borbi s Verstappenom u boksu. Tlak u gumi je počeo padati pa je vozač Mercedesa ponovo morao u boks gdje je izgubio poziciju od Vettela.

“Izgubili smo nekoliko desetinki sekunde kod Valtterijevog zaustavljanja, a Red Bull je odradio veoma dobar posao. Možda i najbolji u ovoj godini. Verstappen je izašao i dodirnuo lijevu stranu Valtterijevog bolida koji je desnom stranom zakačio zid i probušio gumu.”

“U tom trenutku nismo znali da li je probušena ili ne. Međutim, nakon par zavoja bilo je očito da Valtteri ima problem i da gubi tlak u gumi. Morali smo reagirati, a ostalo je samo odraditi još jedno zaustavljanje. Da smo samo duže čekali, Valtteri bi bio posljednji. Tad smo stavili tvrdu mješavinu koja je definitivno bila najbolji izbor. Valtteri se potom uspio vratiti na četvrto mjesto,” za kraj je izjavio Vowles.

2
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
2 Komentara na temu
0 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
2 Autori komentara
avataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
mika.KA

kako je mogao udariti u pištolj!?
ili ga mehanicar nije na vrijeme maknuo?

avatar
Član
Gigiracing

Eto za sve one koji imaju teoriju zavjere da su Bottasa bezveze zvali u box.