U srcu Opatije očekuje se start 82 vrhunska rally vozila iz devet zemalja Europe, a do sada u 27 izdanja natjecanja pobjeđivalo je 18 vozača.

Prognostičari nisu blagonakloni u procjenama vremenskih prilika što će vladati u dane predstojećeg vikenda 4. i 5.svibnja, za kada je na susretu s novinarima u “RI info centru” najavljeno novo, 28. izdanje međunarodnog “Rallyja Opatija 2019”. Ma koliko god će kiša i hladno vrijeme pokvariti sveopći dojam, očekivanja su da će upravo to dati dodatni draž vrhunskim vožnjama koje se na skliskim, posebno onim istarskim cesticama, očekuju od 82 prijavljene posade što stižu iz devet europskih zemalja. Najbrojnije su domaće posade iz 14 hrvatskih klubova, njih 31. Slijedi 13 talijanskih, 12 mađarskih, 11 slovenskih, čak osam njemačkih, a tu su i posade iz Austrije, Srbije, Slovačke i Grčke.

“Ove smo godine pripremili izmijenjeni itinerer, dug čak 443,92 km, od čega će na 11 brzinskih ispita raspoređenih na četiri lokacije otpasti 102,14 km. Servisni park je uobičajeno na Preluci, ali uz nešto drugačiji koncept, s obzirom na poteškoće s kojima smo se suočili pa će zato dio prometnice biti izvan javnih funkcija, a u korist relijaša.”

“U subotu navečer dva se puta vozi brzinac Breza od Permana do petrolejske ceste. Prvi ispit je dnevni, a drugi noćni, dok su sutradan na rasporedu vožnje cestama zaleđa Učke. Objavili smo i pune nazive brzinaca, tako će se po tri puta proći BI Račja Vas, Brest, a potom i Učka prelaskom s istarske na kvarnersku stranu.”

“Ceremonijalni je start već niz godina pored opatijske tržnice, na glavnoj prometnici, gdje 24 sata kasnije očekujemo pobjedničke posade”, riječi su Dražena Puža, agilnog direktora jednog od najstarijih rallyja u nas. Manifestacije koja ima visoku cijenu, kako kod vozača, tako i ljubitelja brzina.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je AK Opatija, a suorganizaciju potpisuju partnerski klubovi, zagrebački “Delta Sport”, te riječki “INA Millennium” i “Rijeka”. Uz Prvenstvo Republike Hrvatske sudionici će voziti za bodove FIA CEZ Prvenstva Srednjoeuropske zone, prestižnog međunarodnog Mitropa Rally Cupa, ove godine ponovo uvedenog u nas Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske, te Šampionat i Kup Bosne i Hercegovine.

Novinarima se predstavio i jedan od 18 dosadašnjih pobjednika, onaj iz 2017. godine. Prošle godine izvrstan drugi, izgubivši pobjedu “za dlaku”. Buzećanin Viliam Prodan, član Autokluba Opatija Motorsport, jedne od najboljih i najuspješnijih domaćih klupskih družina, ove je godine ušao u klasu 2 s novim automobilom.

“Osjećam se kao u svojoj kući, uostalom sve je domaće. Publika je velika podrška, zato i pozivam sve ljubitelje kraljice auto sporta da nas ne iznevjere i dođu nas bodriti usprkos najavi kišnog i hladnog vremena.”

“Ako pogledamo listu prijava, zaista će se moći uživati u vožnjama vrhunskih asova. Konkurencija je jaka, izuzetna, teško je predvidjeti pobjednika. Ja i Zoran Raštegorac s našim Renault Cliom R3 ne možemo u borbu za generalku, ali učinit ćemo sve da pobijedimo u konkurenciji vozila jednoosovinskog pogona.”

“Prvi ćemo puta u istoj klasi startati Juraj Šebalj, povratnik Niko Pulić i ja. Bit će zanimljivo. Učinit ćemo sve da budemo jači od kiše, da s ovog renomiranog i u širim prostorima prepoznatljivog rally natjecanja i ove godine odemo s osmijehom na licu”, poručio je Viliam Prodan uoči drugog ovogodišnjeg domaćeg nastupa.

Rally kreće startnom ceremonijom u centru Opatije, u subotu 4. svibnja od 18:30. Program rallyja, karte i vodič za gledatelje možete pronaći ovdje.

Autor teksta i fotografija: Miroslav Krpan

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o