Utrka koja kandidira za upis u kalendar FIA Prvenstva Europe povijesnih vozila, uz državna prvenstva Hrvatske i Slovenije, boduje se i za FIA CEZ Historic, Alpe Adria Hill Climb Cup, a nagrađuju se i tri memorijala.

Tradicionalnom međunarodnom utrkom “26. Nagradom Stubičkih Toplica 2019.”, ovog se vikenda otvara domaća brdska automobilistička sezona. Zagrebački Autoklub “Ina Delta”, uz pomoć suorganizatora Općine Stubičke Toplice te pod počasnim pokroviteljstvom Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika i Željka Kolara, krapinsko-zagorskog župana, pripremio je sa zagorske strane Sljemena legendarnu stazu “Zagorje”,  od Pila do pola dionice prema Hunjki u duljini 5.510 metara. Uz bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske za moderna vozila Kategorija I (turistička vozila) i Kategorije II ( formule i prototipovi), te PH povijesnih vozila, rezultati se boduju i za Državno prvenstvo Republike Slovenije, kao i Pokalno prvenstvo AŠ 2005, a u međunarodnom segmentu za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone za povijesna vozila, te Alpe Adria Hill Climb Cup.

Prijavljeno je 96 vozača, među kojima čak 73 “domaća” iz 21 kluba, dok će uz mali broj samo 21 vozača iz Slovenije, nastupiti još po jedan Talijan i Austrijanac.

Iako na listama nedostaju branitelji sva tri naslova državnih prvaka Hrvatske, jer na prvoj utrci nema niti Bojana Juranića, niti Laszla Szasa, a niti “umirovljenog” Mladena Sigurnjaka, vjeruje se u žestoku borbu za svaki bod, a pobjeda na Sljemenu posebno je privlačna. U dosadašnjih 25 utrka, 15 je vozača okusilo pobjednički šampanjac, od kojih će na ovogodišnji start čak njih četvorica. Drugu godinu zaredom pobjedu će pokušati ostvariti slovenski prvak i aktualni rekorder staze u Kategoriji I Milan Bubnič u legendarnom i robusnom automobilu Lancia Delta HF Integrale. Njegov rekord star samo godinu dana iznosi 2:53,392 minuta, dok onaj u kategoriji II drži od 2011.godine nekadašnji formulaš Dino Butorac (2:46,949 minuta).

Zasigurno najveći konkurent Bubniču bit će državni prvak i pobjednik utrke 2017.godine, Zagrepčanin Domagoj Pereković (AKK Zanatlija) koji svoju  trofejnu “pilu” Mitsubishi Lancer Evo IX samo dorađuje. Uz njih dvojicu na start će i pobjednik “Sljemena” iz daleke 1999. godine Slovenac Vladimir Stankovič, tada u formuli F3 Dallara 392, a ove godine u Dallari T-2, dok se nakon premijernog povratka na relijaške staze u Opatiji, na brdske vraća najtrofejniji hrvatski automobilist i pobjednik sljemenske utrke čak četiri puta, Dubrovčanin Niko Pulić. Pobijedio je na prvoj utrci 1993. (BMW M3), potom u godini za pamćenje 1996. (Lancia Delta HF Integrale), da bi 2003. pobijedio u formuli F3 Dallara 392, a sedam godina kasnije, tadašnjim rekordom 2:51,070 minuta za kategoriju II  u Dallara F3 393. Ove godine Niko nastupa u automobilu “turističke” kategorije Opel Adam R2 u klasi A7.

Utrka je memorijalna u znak sjećanja na preminule zaslužne ljude sljemenske utrke. Za rekord staze vozači će se boriti u okviru “Trofeja Slobodan Pavlović“, što se odvija deseti put, u znak sjećanja na svojevremenog utemeljitelja i direktora utrke. Za ukupni poredak utrke svojevrsni “Grand prix” dodijelit će se priznanje “Memorijal Vladimir Bosnar” u znak sjećanja na dugogodišnjeg načelnika Općine Stubičke Toplice, dok Memorijal što se vozi u znak sjećanja na istaknutog automobilistu Miroslava Robića, okuplja iz godine u godinu sve više poklonika. Uoči starta druge bodovne utrke u nedjelju u 13 sati održat će se “7.Robićev oldtimer memorijal” kao ispit točnosti.

Za 10 sati u subotu zakazan je dvosatni slobodni trening. Prvi od dva službena treninga kreće u 13 sati. Dvije bodovne utrke voze se u nedjelju 12. svibnja. Prva starta u 10 sati, svečano otvaranje je u 12:45 sati, a druga odlučujuća utrka je u 14 sati, dok se podjela nagrada predviđa oko 17 sati u Parku vozača Pila. U subotu i nedjelju tijekom dana od 8 do 19 sati za javni promet bit će zatvorena dionica županijske cesta 2219  Stubičke Toplice-Pila-Sljeme. Obilazni pravac je Stubičke Toplice-Zagreb-Sljeme-Hunjka.

Tekst i fotografija: Miroslav Krpan

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o