Bottas: Bodovi za najbrži krug utrke mogli bi biti ključni

Valtteri Bottas, pobjednik prve utrke ove sezone u Australiji i vodeći u poretku Svjetskog prvenstva, smatra kako bi bodovi za najbrži krug mogli donijeti prevagu u borbi za naslov svjetskog prvaka.

Bottas je dominirao od starta do cilja na Velikoj nagradi Australije i postavio je najbrži krug u pretposljednjem krugu utrke, unatoč uputama koje je prije same utrke dobio od svoje momčadi.

Bottas sada ima ukupno 26 bodova, što je 8 bodova ispred njegovog momčadskog kolege na drugom mjestu, Lewisa Hamiltona.

“Ako zaradiš tri ili više takvih bodova tijekom sezone, oni mogu napraviti razliku na kraju,” rekao je Bottas. “Nikad se ne zna. Na kraju može odlučivati samo jedan bod.”

Bottas je još izjavio kako je spreman riskirati, međutim kako je važnije osvojiti 25, 18 ili 15 bodova, nego taj jedan, te da svaki rizik mora biti proračunat. U Australiji je s potrošenim gumama napravio najbrži krug.

U slučaju da se prošle sezone dodjeljivao bod za najbrži krug, Bottas bi sezonu završio na trećem, umjesto petom mjestu.

Također, tri borbe za svjetskog prvaka imale bi drukčiji ishod da su dodjeljivani bodovi za najbrži krug, pa bi tako 1986. Nelson Piquet bio prvak, 1988. Alain Prost, a 2008. godine bi Felipe Massa ipak pobijedio Lewisa Hamiltona.

Povratak pravila o dodjeljivanju boda za najbrži krug u pravilnike Formule 1 nakon 60 godina je podijelio mišljenja među timovima. Neki timovi, a posebno Ferrari, bili su oprezni u borbi za najbrži krug, što je dalo dodatnu čar završetku već riješene prve utrke.

“Na stolu je dodatni 21 bod, što svakako može biti od pomoći,” izjavio je Red Bullov vozač Max Verstappen. “Kao što je Valtteri rekao, važnije je osvojiti 25, 18, 15 ili 10 bodova, a ne napraviti grešku jureći za onim dodatnim jednim. U nekim situacijama, kao u Australiji, svejedno sam se trudio da sustignem Lewisa pa se u jednom momentu dogodio i najbrži krug. Lijepo je kada se dogodi.”

Related Posts