Alexander Albon je izjavio da je zadovoljan svojom prvom utrkom u Formuli 1, najviše radi toga jer je mogao voziti na “95 posto” većinu vremena.

Vozač Toro Rossa je zauzeo 14. mjesto na otvaranju sezone u Australiji. Promociju u elitni rang je zaradio radi plasmana u TOP 3 u prošlogodišnjem izdanju Formule 2.

Albon je bio sretan radi činjenice da je mogao pritiskati više nego što je to mogao u Formuli 2 radi degradacije guma.

“Ono što me najviše impresioniralo je vožnja. U Formuli 2 vozite na nekih 90% većinu vremena kako bi sačuvali gume dok u F1 možete 95% – znači da imate više prostora za pritiskanje,” rekao je Albon.

“veoma je teško Kada pratite bolid ispred sebe. Ne možeš pratiti nekoga duže od dva kruga, a da ti se gume ne pregriju. Ovo sam tek naučio i drago mi je radi toga.”

Britanski vozač tajlandskih korijena je rekao da je praćenje bolida ispred sebe bolje i lakše nego što je to očekivao uoči starta sezone. Veliku ulogu u tome su imala nova aerodinamička pravila za 2019. godinu.

“Praćenje bolida ispred je puno bolje nego što sam očekivao. Za to su jednim dijelom zaslužna nova pravila, ali i dalje nije lahko prestizati.”

“Mislim da Melbourne nije najrelevantniji primjer za ovo, ali kada se borite s drugim vozačima veoma je teško sačuvati gume.”

Iako je zadovoljan svojim učinkom u samoj utrci, za Albona je jako važno bilo ostvariti dobar rezultat u kvalifikacijama.

“Kada pogledam cijeli vikend mogu reći da sam zadovoljan. Utrka nije išla tokom kojim smo željeli da ide, ali mislim da ništa drukčije nismo mogli uraditi po tom pitanju.”

“Jednostavno nismo imali sreće. Norris, Giovinazzi, Perez i ja smo bili u “vlakiću” četiri kruga. Mislim da smo tu gubili tri do četiri sekunde po krugu, a svi koji su imali čistu stazu ispred sebe su nas stizali i prestizali.”

“Ovdje [u Australiji] svakako nije lako za prestići bolid tako da sam većinu utrke proveo iza narančastog ili rozog stražnjeg krila,” vizualno objašnjava Albon.

“Da smo prošli u Q3 ne bi imali ovoliko problema u nedjelju. U to sam siguran, a ovo je još jedan pokazatelj koliko je “zbijena” sredina grida. To znači da je važno imati dobar rezultat u kvalifikacijama.”

“Naučio sam lekciju u Australiji, sretan sam s rezultatom i vjerujem da imam što dobro ponijeti u Bahrein.”

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o