Renaultov šef, Cyril Abiteboul, smatra da bi prioritet u promjeni pravila za 2021. godinu, morala dobiti financijska strana priče, odnosno da bi ”manje” momčadi dobivale više nego sada.

Upravo je taj financijski prostor jedan od ključnih faktora koji će 2021. godine “izmijeniti” Formulu 1 zajedno sa upravljanjem, sportskim i tehničkim regulacijama i mnogim drugim stvarima.

Narednog tjedna će biti održan sastanak Strateške Grupe i F1 komisije u Londonu na kojem će pričati upravo o tim promjenama.

“Postoji dosta priča između F1 i FIA-e na temu financija. To je veoma kompleksan set pravila koji do sada nije niti postojao i za koji trebamo naći rješenje.”

“Mi konstantno tražimo moguća rješenja i to onda prezentiramo vodećim ljudima iz sporta koji onda to razmatraju. Prema nama je ključna stvar da troškovi ostanu jednaki ovim sadašnjim.”

Abiteboul podcrtava da je veoma važno da se odluke donesu što prije kako bi se timovi i proizvođači mogli što bolje pripremiti i da se u principu odluče hoće li nastaviti biti dio ovog sporta.

“Siguran sam da svi dijele mišljenje kada kažem da bi se većina stvari trebala definirati do ljeta. Posebno se to odnosi na financije i upravljanje sportom. Te su stvari ključne jer će direktno utjecati na to ako će Formula 1 biti atraktivna 2021. godine.”

“Kada se taj prvi dio riješi onda se može prijeći na sastavljanje pravila i tehničkih pravilnika. Što se nas tiče, mi smo s te strane otvoreni za što god oni predlože ali neće ništa od toga biti dok se ne riješi ono prvo-financije i upravljanje.”

Sudeći po onome što misli Abiteboul, F1 i FIA su u nezavidnom položaju jer će donijeti pravila koja neće svima odgovarati.

“Nije im nimalo lako. Pokušavaju razumjeti sve momčadi ali je problem da ne funkcioniraju svi na istom principu. Mjesta za brigu trenutno nema, ali to sve ide poprilično sporo kako bi više manje sve momčadi na kraju bile zadovoljne promjenama.”

“Mislim da najviše razmišljaju u pravcu da Formula 1 ostane atraktivna trenutnim momčadima. Mislim da su malo u strahu da ne izgube neke momčadi s grida Formule 1. Jako je važno napraviti podlogu koja će privući i zadržati momčadi”, zaključio je Abiteboul.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o