Prvi dani ožujka donose nam i prva velika uzbuđenja u domaćem automobilističkom prvenstvu. Na području općina Kumrovec, Zagorska sela i Tuhelj održava se 8. Ina Rally Kumrovec, prvi rally sezone Prvenstva Hrvatske, koji će na popularne zagorske brege dovesti veliki broj atraktivnih automobila i nekoliko tisuća zaljubljenika u autosport. Organizator natjecanja je AK Delta Sport.

Osmi Ina Rally Kumrovec prati trend svojih prethodnih izdanja te je zadržao vrlo rani termin. Kakve izazove to može postaviti pred organizatore i natjecatelje, uvjerili smo se prošle godine kad su se temperature spuštale ispod -10 stupnjeva Celzija, a noć uoči starta natjecanja palo je desetak centimetara snijega. Ove godine uvjeti bi trebali biti mnogo povoljniji za jednu odličnu rally predstavu, a očekuju nas i određene novosti.  

“Lokalna zajednica dobila je sredstva iz europskih fondova i neke lokalne ceste trenutno su u rekonstrukciji pa smo za 2019. morali smisliti neki novi koncept. Smislili smo ga i Rally Kumrovec 2019. više neće biti sprint rally, već će ponovno biti rally s punim koeficijentom, kao što je bilo 2013. Zbog toga smo morali povećati broj kilometara brzinskih ispita”, istaknuo je predsjednik AK Delta Sport Dino Deljkić.

Na posljednja dva izdanja ovog rallyja slavio je austrijski vozač Niki Mayr-Melnhof, dok najviše pobjeda u Kumrovcu ima Mađar Janos Szilagy. On vozi za AK Delta Sport, a slavio je u Kumrovcu 2011., 2012. i 2015.

Rally kreće u petak službenim treningom u Kumrovcu, a karavana trkaćih automobila potom će se uputiti prema Tuheljskim toplicama. Na parkiralištu kompleksa Terme Tuhelj od 16:45 i 19:00 održavaju se prva dva brzinska ispita.

O prvom danu natjecanja direktor rallyja Željko Štefanić kaže: “Razlika u odnosu na prošle godine je u tome, da natjecatelji na brzincu Terme Tuhelj više nemaju slobodan program, već su ti ispiti u petak navečer dio službenog programa. Zbog toga smo ove godine vozačima pripremili i službeni Shakedown od 13 do 15 sati, kako bi mogli testirati svoje automobile prije početka natjecanja.”

Subotnji program počinje u 9:15 startnom ceremonijom u centru Kumrovca, dok akcija na brzinskim ispitima kreće nešto iza 10:30. Posade očekuje šest brzinskih ispita – triput će voziti BI Zagorska Sela i triput BI Kumrovec, što ukupno iznosi 62,22 kilometra brzinskih ispita. Bit će to vrlo atraktivno natjecanje za praćenje i očekuje se dolazak nekoliko tisuća gledatelja.

Direktor rallyja poručuje: “Za gledatelje je situacija vrlo slična kao prošlih godina. Oni u subotu mogu ostaviti svoje automobile u Kumrovcu pa prošetati do brzinskog ispita Kumrovec. Što se tiče brzinskog ispita Zagorska Sela, postoje i lokacije za parkiranje i odlična mjesta za praćenje rallyja. Prije rallyja objavit ćemo vodič za gledatelje i označiti sve važne lokacije.”

“Najvažnija nam je sigurnost. Nemamo li siguran rally, onda nemamo rally. Pozivam sve da dođu u Kumrovec, ali da poštuju upute sudaca i redara te da se drže označenih zona koje su sigurne za gledatelje”, dodao je Štefanić.

Rally završava u Kumrovcu ciljnom ceremonijom od 17:15 te podjelom priznanja onima najbržima.

“Zahvalni smo svim našim sponzorima i partnerima. Većina ih je uz nas od prvog dana i prvog izdanja rallyja. Želim istaknuti da bez dobre suradnje s lokalnom zajednicom ovo ne bi bilo moguće. Općine Tuhelj, Kumrovec i Zagorska sela maksimalno su angažirane oko organizacije natjecanja, ali i Krapinsko-zagorska županija koja nam daje maksimalnu podršku, izjavio je Dino Deljkić.

Više informacija o rallyju možete doznati na www.rally-kumrovec.com, gdje će u sljedećim danima biti objavljene karte brzinskih ispita i službena lista prijavljenih posada. Istaknimo još da u petak 1. ožujka od 16:45 brzinski ispit Terme Tuhelj 1 možete pratiti u izravnom prijenosu na Kreator TV-u i YouTube kanalu Kreator TV-a.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o