Sezona 2005. Formule 1 je bila obilježena naglim padom Ferrarija Michaela Schumachera iz nepobjedivosti i dominantnosti u osrednjost, a izbacila je u prvi plan Renault McLaren Fernandom Alonsom Kimijem Raikkonenom u glavnim ulogama. Za ovu sezonu je odlučeno da se naprave manje aerodinamičke promjene i uvede zabrana mijenjanja guma za kvalifikacije i utrku, što je sigurno bio najveći udarac za dominaciju Ferrarija i Bridgestonea. 

U to vrijeme smo imali i dva dobavljača guma, drugi je bio, kao što znamo, Michelin, te smo uistinu uživali u tom “ratu gumama”. Sve je eskaliralo upravo na VN SAD-a i legendarnom Indianapolisu.

Michelin je napravio pogrešku u odabiru komponenti guma  te donio gume koje nisu bile u stanju izdržati sile koje su djelovale na gume u zadnjem 13. ovalnom zavoju. Rezultat toga je bilo i pucanje zadnje gume na Toyoti Ralfa Schumachera tijekom treninga što je rezultiralo velikom nesrećom. Kao rješenje problema bilo je predlagano ubacivanje šikane umjesto zadnjeg zavoja, no to nisu prihvatile momčadi na Bridgestoneu, Ferrari, Jordan Minardi, koje nisu imale problema u tom zavoju. To su protumačili kao kažnjavanje onih koji su donijeli pravu opremu zbog drugih koji su pogriješili.

Na kraju su odabir o startu prepustili momčadima na slobodnu volju. Rezultat je bio farsa od utrke i start samo šest bolida na Bridgestoneu. U utrci je očekivano pobijedio Schumacher s vodonošom Barrichellom na drugom mjestu, a treći je bio Thiago Monteiro u Jordanu.

Donosimo Vam isječak starta utrke te Schumacherovo tumačenje situacije u intervjuu nakon utrke, što je posebno zanimljivo.

3
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
2 Komentara na temu
1 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
3 Autori komentara
avataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
mika.KA

još jedna utrka za pamcenje velikog MS

avatar
Član
MS791

Bome da MS je tu imao veliki utjecaj, on je doveo loše gume Michelinu i naredio da se svi povuku u box da on pobijedi…. Možeš tu trubiti do jutra i omalovažavati njegove uspjehe ali čovjek je najbolji ikad. Znam da je to teško vama zatucanim hamstama shvatiti ali istina boli.

avatar
Član
mody

da bila je to čudna utrka,uh kako mi je zao šta jordan više ne postoji:(,,dobri stari indy,šteta šta je ispao iz kalendara 2007,mozda ga brkonja vrati ali on uporno hoće u miami