Već je dobro poznato kako je Haas na meti kritičara koji mu prigovaraju usku suradnju s Ferrarijem. Premda vodstvo i vozači žestoko odbacuju status “B tima”, konkurencija bilježi svaki sumnjivi potez te shodno tome prijavljuje njihovu aktivnost u stožer FIA -e.

Haas se već sukobio s Force Indijom i Renaultom oko tehničkog pravilnika. Roman Grosjean je nedavno izjavio kako konkurencija mora shvatiti da je momčad još uvijek u fazi izgradnje. U skladu s time, šef Gunther Steiner izjavljuje kako svi predano rade na izgradnji tehničke potkovanosti, ali i karaktera s kojima će se javnost poistovjetiti. To je proces kojem je svrha izgraditi veće poštovanje kod ostalih natjecatelja. No, i sam je svjestan kako takve stvari ne dolaze preko noći.

“Ako uđete u ovaj sport, ne možete očekivati da će vas konkurencija odmah poštovati. Poštovanje se zaslužuje a mi se uvijek nastojimo pokazati u najboljem svjetlu radeći ono prethodno obećamo. Smatram da smo dobar utjecaj na ovaj sport,” objašnjava Steiner.

Haas se potkraj 2018. poslužio trikovima konkurenata. Uoči utrke u Abu Dhabiu pokrenuo je protest protiv Force Indije temeljem optužbi da momčad koristi bolid iz prethodnog vlasništva. Protest je odbijen, Racing point je završio sezonu bez sankcija dok Steiner cijeli taj događaj naziva pokazivanjem karaktera.

“To je dio sporta. Ako želite napraviti tortu, morate razbiti nekoliko jaja. Ponekad ne želim donijeti neke odluke, ali znam da moram. To je dio usavršavanja, građenja karaktera. To je isto neka vrsta učenja. Napravite sve potrebne korake i tada imate iskustvo. Svaki sljedeći put će te biti bolji,” izjavljuje Steiner.

Sljedeće sezone, Haas će biti jedna od samo dvije momčadi s istom postavom koja je ostala od 2018. Karakter koji momčad gradi će morati dotaknuti i vozače. Grosjean i Magnussen ne smiju dopustiti uzastopno pravljenje grešaka ako žele biti u momčadi koja dobiva poštovanje od drugih. Steiner svoju viziju zaključuje izjavom:

“Kada se gradite, morate početi od konkretne točke. Ako su oko te točke različita smetala, prvo ih nastojite maknuti!”

 

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o