Bivši prvak Formule 1 Nico Rosberg je izjavio da nema smisla da bolidi u budućnosti nastave koristiti benzin kao pogonsko gorivo nego da se trebaju okrenuti električnom pogonu i drugim izvorima goriva.

Rosberg posjeduje manji dio dionica u Formuli E koja je u potpunosti oslonjena na električni pogon. Direktor F1 motosporta Ross Brawn je predložio da sami vrh ovog sporta, što Formula 1 jeste, treba pratiti trendove u budućnosti, a to bi trebali biti upravo električni bolidi.

“Ukoliko cijeli svijet prodaje električna auta ili ona na hidrogenski pogon, Formula 1 ne može nastaviti sa benzinom jer to ne bi imalo smisla,” izjavio je Rosberg.

“Kad-tad će morati preći na električni pogon. Prije par godina svi su govorili da od toga nema ništa, a sada i oni najpesimističniji razmišljaju o prelasku sa benzina.”

Nakon što se umirovio koncem 2016. godine u kojoj je osvojio dugo priželjkivani naslov prvaka, Rosberg ulaže u mnoge ekološke projekte. Atmosfera Formule 1, ona visokog pritiska i brzih odluka, mu je pomogla da se uključi u ovakve projekte.

“Dok sam se utrkivao bio sam samo fokusiran na to. Sad kad imam vremena želim vidjeti što sam propustio i to nadoknaditi. F1 mi je puno pomogla jer sam uspio donositi prave odluke u veoma kratkom vremenu, a sad imam dosta vremena pa mogu donijeti još bolje. Iskustvo iz Formule 1 će mi puno pomoći u projektima koje imam u planu.”

4
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
4 Komentara na temu
0 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
3 Autori komentara
avataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
Desmosedici

Električna vozila svakako imaju veliku budućnost u zagušenim središtima velikih gradova gdje je velika koncetracija vozila na malom prostoru i velika koncetracija otovnih supstanci iz ispušnih plinova. Međutim, u ruralnim područjima, manjim gradovima i naseljima će se još dugo voziti vozila sa pogonom na fosilna goriva i hybridna vozila. Formula 1 je dovoljno u trendu i ekološki osvještena time što evo već šestu sezonu koristi i usavršava hybridne pogone. Ta hybridna tehnologija će se u jednostavnoj i jeftinijoj izvedbi postupno primjenjivati i u velikoserijskim cestovnim vozilima. Mislim da F1 neće nikad preći na čisti električni pogon bez motora sa unutarnjim… Read more »

avatar
Član
BNL.McLaren

Baš ga sere. Kad dođe vrijeme za to pronaći će se kompatibilno i efikasno rješenje. Al evo jedna misao. Ako se Formula 1 odluči za električni pogon, što će se dogoditi Formuli E u koju je naš Nico mudro investirao? 🙂

avatar
Član
Desmosedici

Pa nije Rosberg popio svu pamet svijeta. Što bi se dogodilo da naglo propadne naftna industrija? Tko može i na koji održivi tj. ekološki način proizvesti dovoljno električne enregije da bi sva vozila išla na struju a da bi se izbacila fosilna goriva? Kako bi se ekološki zbrinule sve stare baterije? Bili nagli masovni prelaz sa fosilnih goriva na elekričnu energiju prouzročio još veću ekološku štetu? Šta nam na tu temu zna reći veliki stručnjak Rosberg?

avatar
Član
mody

nece to tako brzo