Suradnja Haasa i Ferrarija je već u prošlosti podigla mnogo prašine. Američka momčad od samog početka svog djelovanja prisno surađuje s “propetim konjićem”. Veza je toliko jaka da su često Haasov bolid proglašavali Ferrarijevom replikom.

Više puta u 2018. se dogodilo da je Haas bio “na piku” FIA -e zbog mogućih kršenja tehničkih pravilnika. Force Indija je čak optužila momčad da nema pravo biti zasebni konstruktorski natjecatelj zbog korištenja tuđe šasije. Ipak, dvije momčadi nisu otišle na sud zbog ovakvih prozivanja. Prema riječima Otmara Szafnauera, mnoge momčadi ne gledaju baš blagonaklono na taj odnos.

“Stvar je ovakva: Ako ne proizvodite vlastite dijelove i ne kreirate vlastitu šasiju, normalno da se tako nešto neće svidjeti drugima. Čudi me što su samo dvije momčadi, Ferrari i Haas, imali neregularnu podnicu tijekom vikenda u Monzi. I onda se ispostavilo da Je Romain Grosjean prekršio pravilo. To je kao da imate dvije identične pahuljice,” objašnjava Szafnauer.

Direktor utrka Charlie Whiting ima slična razmišljanja. Naglašava kako će FIA u budućnosti dobro pripaziti na plagiranje tuđih ideja i rješenja. Szafnauer priznaje kako ih takvi problemi dodatno izbacuju iz takta jer su ionako imali tešku sezonu punu problema.

“Imali smo previše problema u 2018. da bi se zamarali tuđim prekršajima. Vidjet ćemo u budućnosti hoćemo li se sukobljavati. Ni jedan aerodinamički dio koji je originalno dizajnersko rješenje se ne smije kopirati. Govorim o svakom krilcu koji je u dodiru sa zrakom,” kaže Szafnauer.

Po njemu, protest koji su uložili je istovremeno bio dobar i loš.

“Uvijek postoji nesigurnost oko nekih detalja. Nikad nije lijepo kad se morate baviti tuđim poslovima umjesto da se fokusirate na vlastiti probitak. Ironična stvar je da smo dizajnirali puno više dijelova nego oni,” zaključuje Szafnauer.

 

 

7
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
2 Komentara na temu
5 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
3 Autori komentara
avataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
west 44

Oni su Ferrarijev testni poligon!!!

avatar
Član
Desmosedici

Tako je! I Alfa također. Dajem ti plus. Sjedni!

avatar
Član
Desmosedici

Evo nešto nevezano za ovaj članak. Naime, radi se o Niki Laudi i njegovu oporavku: Svjetski prvak s Ferrarijem i McLarenom u posljednjih nekoliko mjeseci u bolnici je dobio podršku mnogih ljudi u svijetu utrka, ali ga je posebno dojmilo pismo od Sebastiana Vettela … “Pismo koje je napisao Sebastian svojom rukom učinilo me je vrlo zadovoljnim, puno lijepih riječi, nježnih razmatranja. Nisam to očekivao, obično piloti ne rade ove stvari, samo voze. Ali on je dobra osoba. Znao sam da je imao trenutke obeshrabrenja, ali bi to bilo apsurdno pitati. On će se oporaviti, prvak neće zaboraviti kako voziti.… Read more »

avatar
Član
Pratiteljcro

…pa NECE zaboravit kako voziti to je sigurno, al i dalje ce bit truba u duelima. Drugim rijecima nije kompletan vozac.

avatar
Član
Desmosedici

Evo ti minus! Sjedni!

avatar
Član
Pratiteljcro

https://www.youtube.com/watch?v=Ml3zTFqNefI
Evo tebi samar realnosti! Javi se kad qually boy odradi ovako nesto, nema Neweya nema ni naslova…

avatar
Član
Desmosedici

Poučan video. Stvarno je Lewis loš vozač kad ga Nando ovako prestiže u kanti od auta. Hahahaha!