Prema izjavi predsjednika talijanskog motorsport saveza, moglo bi doći do promjene konfiguracije staze u Monzi. Radovi bi trebali biti gotovi do 2022., kada će se obilježiti 100 godina od izgradnje legendarne staze. Prije svega toga preostaje dogovor o produženju ugovora za utrku u Monzi jer trenutni istječe 2020.

Taj plan predviđa uklanjanje jedne od šikana (najvjerojatnije druge, Roggia), proširenje drugog Lesma i povratak na konfiguraciju koja je bila do 1994., preuređenje ovalnog dijela, izgradnja nove glavne tribine te uređenje cjelokupne infrastrukture oko staze. Rekonstrukcijom bi se stvorili uvjeti da cijela staza, svih 10 kilometara zajedno s ovalnim dijelom, bude spremna za korištenje, iako ovalni dio i dalje ne bi bio korišten u F1.

Radovi bi vrijedili oko 100 milijuna eura. Ova bi promjena donijela dosta pozitivnog. Staza bi bila puno brža, prosječna brzina tijekom jednog kruga bila bi veća, što bi se moglo svidjeti i vozačima i navijačima te bi kompletna infrastruktura bila poboljšana. Uz to, prema najavama, ovalni dio bi također bio spreman za korištenje, doduše ne u F1, no bilo bi lijepo vidjeti neku drugu trkaću kategoriju u akciji na Monzinom ovalu.

Tim bi se, barem donekle, staza vratila korijenima. Da, i dalje bi ostale prva šikana i Ascarijeva šikana, no barem na jednom dijelu bi se u potpunosti vratio duh stare Monze kada je uistinu bila pravi hram brzine. Zamislite samo Hamiltona, Vettela, Verstappena, Leclerca i ekipu kako nakon starta i prolaska kroz prvu šikanu u punoj brzini jure prema Lesmu dok se bore za poziciju. Vjerujem kako bi svi u tome uživali te bi prva utrka na takvoj konfiguraciji 2022. bila odlična proslava stoljeća postojanja mitske Monze.

2
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
2 Komentara na temu
0 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
2 Autori komentara
avataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
Desmosedici

Prva šikana Rettifilo mi se nikako ne sviđa. Trebalo bi i nju prepravit a ukinut Roggiu i ispeglat Lesmo 2 kako je i zamišljeno.

avatar
Član
mody

monza je legendarna staza