Red Bullov talentirani mladić, Max Verstappen, vjeruje da je uvođenje četvrte kvalifikacijske runde riskantan potez. Uz već postojeće tri kvalifikacijske runde, čelnici Formule 1 razmatraju uvođenje četvrte runde u kojoj bi vozilo osam vozača.

“Ja bih to ostavio kako je u ovom trenutku,” započeo je Verstappen.

“To bi praktički bilo poput treninga.  Na kvalifikacije gledam kao kraći događaj gdje nemamo toliko prilika za savršen krug. Smatram da je bezveze mijenjati tu svrhu.”

“Svatko bi imao priliku ući u ritam, ono što sam oduvijek volio kod kvalifikacija je to što imamo samo nekoliko prilika i to je to. Pogreške se naplaćuju.

“Ako dodajete više, više i više vremena, svatko će u jednom trenutku odvoziti dobar krug,” misli Nizozemac.

Carlos Sainz, koji se iduće godine pridružuje McLarenu, djelomično dijeli mišljenje s bivšim momčadskim kolegom.

“Volio bih vidjeti Q4, ali samo ako će uvesti pravilo da se smije koristiti samo jedan set guma po rundi,” rekao je Sainz.

“Natjerajte vozače na samo jedno vrijeme po rundi, smatram da bi to povećalo pritisak.”

“Ono što međusobno odvaja vozače je sposobnost da odradite fantastičan krug u svim okolnostima i to u prvom pokušaju, a ne da se u Q1 i Q2 odmara i da pravi posao kreće u Q3.”

“Ako imate samo jednu šansu onda ćete uložiti više truda i koncentracije, jer znate da ne postoji popravni.”

Jedan od glavnih problema u vezi trenutnog kvalifikacijskog formata jest taj da momčadi koje uđu u Q3 moraju započeti utrku na gumama s kojima su postavili svoja vremena u Q2. To ne ide u prilog ekipama sa sredine poretka jer to često znači da na stazama s visokom degradacijom guma moraju krenuti na istrošenim i mekanim gumama, dok rivali koji nisu ušli u najbržih deset mogu slobodno birati komponentu guma na kojima će se utrkivati na početku.

Na sastanku strateške grupe F1 se nije raspravljalo o raspodjeli guma, dok Sainz smatra da je to od presudne važnosti.

“Ako osmišljavaju novi format, onda trebaju razmisliti i o gumama.”

“To je sve povezano. Ne možete uvesti nove kvalifikacije ako ne razmislite o tome što ćete s gumama,” završio je Sainz.

2
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
1 Komentara na temu
1 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
2 Autori komentara
avataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
modesto

vratite leteće krugove jer ono je bila prava brzina čistastaza a ne ovo vrte se 20 puta u 15 minuta i imaju 20 pogreški to isprave i onda good job lewis,,,leteći krugovi su bili najpoštenije,jedna pogreškica i adio

avatar
Član
zac0805

Nije bilo bolje jer nisu svi imali iste uvjete i nagumiranu stazu, jedino je bilo bolje da se ne praštaju pogreške kao sada pa se ima dva kruga