Nakon gotovo sedamdeset godina utrkivanja, F1 je svjedočila usponima i padovima mnogih tajanstvenih, talentiranih, pa i zanimljivih pojedinaca. Jedan od najinteresantnijih pojedinaca ovog sporta svakako je princ Malik Ado Ibrahim, čovjek čija je kratka i bizarna epizoda u F1 započela, a ujedno i završila prije dvadesetak godina.

Cijela priča odvila se sada već davne 1999. godine. Iako smatran vječno starim, Bernie Eccelstone je tada imao “samo” 67 godina, a Lewis Hamilton se tek probijao kroz niže kategorije jednosjeda. Baš te godine svjedočili smo neizvjesnoj borbi za naslov prvaka koja je u konačnici otišla na stranu Mike Hakkinena, nakon čega je uslijedila višegodišnja dominacija momčadi iz Maranella. Međutim, glavni protagonisti ove priče nalazili su se na drugoj strani grida. Kao i u današnje vrijeme, momčad narančastih bolida uvjerljivo se nalazila na samom dnu poretka. Iako 2018. govorimo o McLarenu, 1999. godine u takvoj poziciji nalazila se momčad Arrowsa.

Arrows je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća imao status dugovječne momčadi koja je i dalje čekala na svoju prvu pobjedu. Osim toga, mučili su ih financijski problemi, kao i česte promjene vlasništva. Momčad je 1996. godine otkupljena od strane Toma Walkinshawa, a za njih je potpisao i aktualni svjetski prvak, Damon Hill. Iako su se nalazili na tek nekoliko kilometara od svoje prve pobjede tijekom VN Mađarske, cijeli projekt se pokazao neuspješnim i vrlo skupim. Hill je krajem sezone napustio momčad koja se ponovno vratila u već poznatu anonimnost popraćenu financijskim problemima.

Međutim, 1999. godine očekivale su se nove investicije od tajanstvenog nigerijskog princa, Malika Ade Ibrahima. Malik se privatno školovao u Velikoj Britaniji, a tvrdio je da je princ naroda Ebira. Osim toga, tvrdio je da je sudjelovao na utrci 24 sata Le Mansa. Sve ove podatke vrlo je teško provjeriti, pa sami prosudite o vjerodostojnosti njegovih izjava.

Koliko god ovo zvučalo bizarno, Arrows ga nije mogao ignorirati zbog svoje teške situacije. Malik je obećao investiciju od 125 milijuna dolara, a taj novac spasio bi momčad od gotovo sigurne propasti. Malik je osim Toma Walkinshawa, u svoj projekt uvjerio i investicijsku banku Morgan, Grenfell & Co. Takav posao osigurao mu je ulazak u vlasničku strukturu momčadi, no ne postoje točni podaci o samom postotku.

Arrows je te godine imao jedan od najljepših bolida. Stražnja strana bolida bila je crne boje po uzoru na prošlogodišnji bolid, dok je prednja strana bila narančaste boje zbog Repsolovog sponzorstva. Međutim, novi “investitor”, samoproglašeni nigerijski princ, želio je postati “slavan kao Eddie Jordan”, zbog čega je angažirao i skupu marketinšku agenciju. Žudio je za pažnjom, a obećana financijska sredstva planirao je namaknuti osnivanjem brenda T-minus. Ovaj brend trebao je prikupljati sredstva koja bi kasnije bila kanalizirana u momčad Arrowsa, čime bi Malik otkupljivao sve više dionica. Konačni cilj bio je preuzimanje 51%, a momčad bi bila preimenovana u “Nigerijska F1 momčad”. T-minus se prvi put pojavljuje na bočnim stranama bolida tijekom VN San Marina, dok se prije toga na istom mjestu nalazio čudan motiv odbrojavanja.

T-minus je planirao zarađivati lansiranjem vlastitog energetskog pića, kao i linije odjeće i motocikala. Zaista bizaran plan ostvario je očekivani uspjeh, odnosno neuspjeh. Brend nije ostvario apsolutno nikakvu zaradu. Kako je sezona odmicala, te je postajalo sve jasnije kako je taj plan bio potpuni promašaj, Malik je odjednom potpuno nestao. Kada nije uspio otkupiti dionice momčadi kao što je bilo ranije dogovoreno, Tom Walkinshaw je ponovno postao vlasnikom momčadi, a brend T-minus je nestao s bolida.

Arrows se na žalost nikad nije oporavio od svih tih lažnih obećanja i investicija, pa su tijekom 2002. godine potpuno nestali. I dok je Arrows nestao s trkaće scene, Malik nije. On je 2008. godine optužen za krađu novca koji mu je povjeren za razvoj karijere jednog mladog vozača. Tužba je odbačena, no Malik nije mogao napustiti zatvor u Teksasu. Naime, morao je platiti jamčevinu od 35 000 dolara zbog krivokletstva koje je učinio tijekom suđenja. No to nije sve. Početkom 2010. godine optužen je za krađu 200 000 dolara iz poduzeća čiji je suosnivač.

Pouka priče?  Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, tako vjerojatno i jest.

4
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
3 Komentara na temu
1 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
4 Autori komentara
avataravataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
JanetDalton

Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti

avatar
Član
F12013

Odličan članak!

avatar
Član
mika.KA

da da,zvuci poznato.
nazalost,naša svakodnevnica 😉
samo sto kod nas nema osuđenih,zatvorenih!

avatar
Član
sennad

Dobro si rekao 😊