Gunther Steiner, Haasov šef momčadi, vjeruje da na odluke sudaca utječe prethodna reputacija i poredak vozača, unatoč jasnom potrebom za neutralnošću pri donošenju odluka.

Max Verstappen je ometao krug Romaina Grosjeana tijekom kišnih kvalifikacija za VN Mađarske, no mladi Nizozemac je izbjegao kaznu. Suci su ustvrdili da je Verstappen ometao Grosjeana zbog bolida koji se nalazio ispred njih, odnosno da je postojao valjan razlog za takvo postupanje. Pravilnik propisuje kazne u slučaju nepotrebnog blokiranja, no ovaj slučaj nije tako okarakteriziran.

Tijekom kvalifikacija za VN Velike Britanije 2017. godine, Lewis Hamilton je blokirao brzi krug Romaina Grosjeana. Međutim, i četverostruki svjetski prvak je izbjegao kaznu. Naime, suci su smatrali da Francuz nije izgubio tri desetinke sekunde u tom krugu kao što je tvrdio.

S druge strane, vozači američke momčadi su tijekom proteklih nekoliko utrka u više navrata kažnjeni od strane sudaca.

Gunther Steiner smatra da su Magnussen i Grosjean često na meti sudaca jer je Haas percipiran kao “laka meta”.

“Ponekad se nepotrebno stavljamo u nezavidnu poziciju. Međutim, mislim da se odluke i dalje donose uzimajući u obzir veličinu momčadi,” ustvrdio je Steiner.

FIA-in trkaći direktor, Charlie Whiting, potvrdio je da na suce može nesvjesno utjecati reputacija vozača,  iako to ne bi trebalo igrati ulogu u njihovim odlukama.

“Ako vozač ima već devet kaznenih bodova, to ne bi trebalo utjecati na odluku sudaca,” odgovorio je Whiting.

“Broj kaznenih bodova ne bi trebao utjecati na odluku sudaca. Međutim, ne znam ima li to kakav podsvjesni utjecaj,” zaključio je Whiting.

3
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
2 Komentara na temu
1 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
2 Autori komentara
avataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
F1 fan

Rikiardo sljedeće godine u Renaultu

avatar
Član
Desmosedici

Pametna odluka. U Red Bullu bi pored Maxa uvijek bio drugi vozač. Renault-Nissan je moćna korporacija i sigurno ulaze među elitne momčadi. Red Bull? Ako ovo sa Hondom ne ispadne dobar potez..problemi.

avatar
Član
Desmosedici

Čovjek je po definiciji nesavršeno biće, znači sa svojim vrlinama i manama. Tako i ovo, kao i sve na svijetu, pogotovo gdje se vrti velika lova, podložno je raznim nedosljednostima, manipulacijama, trgovini moći..tako vam je to i tako će uvjek dalje biti..