Kad se mod odgovaranja na pitanje hoćete li dočekati sljedeću sezonu u Formuli 1 počne pretvarati iz “kakvo je to pitanje?!” u “vidjet ćemo”, čak i taj neodređeni odgovor je u određenom smislu ― odgovor. I to je scenario koji se počeo događati kod upravo onog za kojeg je djelovalo kao da će imati istu energiju za utrkivanje u svojim dvadesetim i svojim stodvadesetim godinama. Fernando Alonso, recimo to tako, nije isključio izlazak iz Formule 1 nakon kraja ove sezone.

On mi je oduvijek svojevrstan enigmatičan karakter u Formuli 1. Koliko je s jedne strane donosio nespretne karijerne odluke, toliko je s druge strane nevjerojatno konzistentno, kroz cijelu karijeru do sad, vozio na rubu čuda. Šlepanje u slabim bolidima sezonu za sezonom na jednom kraju vage, i brutalno mrvljenje svih svojih vozačkih kolega u prah (s, dobro znamo, jednim časnim izuzetkom).

Teško ga je ne shvatiti. Zapravo, od njegovih famoznih dana na tronu, sad već prapovijesne 2005. i 2006., i potom bombastično-skandaloznog razvoja događaja u 2007. (u kojoj je usprkos svemu također vozio vrhunski) njegova je karijera klizila između kandidature za novu titulu koja bi ipak izmakla, i krstarenja kroz srednji red. Tko je prije navikao pobjeđivati i biti stalni kandidat za prvaka, luđačka vožnja za osvajanje samo nekoliko bodova mora mu biti zamorna. Ponavljam, takvu si je sudbinu dobrim dijelom iskrojio i sam ― ili barem, uključivo i njegove menadžere ― nalazivši se u pravim ekipama u krivo vrijeme.

I utoliko, ako mu je toga dosta, odlazak u neku drugu kategoriju čini se smislenim potezom. Uostalom, može reći da i ovako ima dvije titule u džepu, što je više nego super-ogromna većina vozača. Premda, ni najmanje ne sumnjam da bi ― u slučaju da trenutačno vodi u prvenstvu ― okrenuo ploču i Formula 1 mu ne bi bila ni najmanje “predvidljiva” ni “dosadna” niti bi mu tako jako važna bila prilika osvojiti trostruku motorsportsku krunu o kojoj sad toliko voli pričati, nakon što je osvojio drugu od te tri krune.

Ostanak u Formuli 1, iako naravno moguć, je u ovom momentu prilično nezgrapan problem za njega. Povratak u Ferrari bio bi svojevrstan poraz ponosa s obje strane, čak i da nema vjerojatnog Vettelovog donošenja veta za tako nešto. Mercedes i Red Bull djeluju dovoljno zadovoljni vlastitom postavom vozača, da bi riskirali dovođenje nekoga tako teške kategorije i potencijalni cirkus u garaži. Ne tvrdim da taj cirkus možda toj ekipi ne bi bio vrlo efikasan s gledišta marketinga i grabljenja novinskih naslova, ali u ovoj eri hiperkorektnih ekipa ― što je odvojeni problem o kojem sam već drvio dovoljno puta ― ne mogu si zamisliti taj scenario.

(Premda, to što si scenario ne mogu zamisliti baš ništa ne znači; već su se i čudnije stvari događale u Formuli 1, koje mi nikad ne bi pale na pamet. Tu je prije problem u mojoj nemaštovitosti, nego u Formuli 1 kao takvoj.)

Ostanak u McLarenu, koji Woking ni ne krije da bi mu bio najdraži događaj od zadnjeg ledenog doba, je riskantan. Sad valjda više nitko ne vjeruje da McLaren može u godinu dana, ili otprilike tom redu veličine, napraviti dovoljno velik korak naprijed da konkurira za pobjede i titule (a Alonsa, toliko znamo, ništa manje ni ne zanima). Naročito otkad je isprika zvana “Honda” izbačena na stražnja vrata i prešlo se na motor s kojim jedna druga ekipa ima preko četverostruko više konstruktorskih bodova.

Ako mu je do selidbe, više ne držim nemogućim da iznenadno osvane u Renaultu ili Haasu, nešto kao “pozdravna runda” prije odlaska, jedan ludi i zabavni pokušaj, gdje je sve moguće, za razliku od trenutačnog poslodavca kojem nikako da dođe taj važan proboj. Povijest u Renaultu Alonso već ima, i to je ona koje se sigurno najradije sjeća… Ali, tu opet treba i volja od strane tih ekipa. Vidjet ćemo, i to relativno skoro. Ako išta, onda barem Španjolac nikad nije bio posebno tih oko svojih namjera i razmišljanja.

4
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
3 Komentara na temu
1 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
3 Autori komentara
avataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član

Mislim da je došao do kraja i da nema kamo … osim Indy

avatar
Član
Desmosedici

F1 je vrhunac auto moto sporta, koliko god se tu nekome nešto sviđalo ili ne sviđalo. Odlazak u bilo koje drugo takmičenje je prelazak sa konja na magarca ili utješna nagrada. Fernando je u godinama, top momčadi su popunjene, nema baš veliki izbor. Ako ne misli u mirovinu, već u neku drugo takmičenje, ja bih mu savjetovao da ostane u F1, možda mu se na kraju karijere nešto i posreći.

avatar
Član
modesto

ja mislkim da on odlazi iz f1 no volio bi ga vidjet u wilamsu

avatar
Član

To bi bilo fora jer je Williams jedna velika momčad i vozio bi Mercedesov motor ali nažalost Williams je jako loš i vuče se na začelju grida i nikako ne vidim da bi napredovali a poznavajuči Alonsa on sigurno če onda rađe u Hass KOJI POKAZUJE DA BI ČAK MOGAO DO POSTOLJA EVO gROZNI4 U aUSTRIJI