Velika nagrada SAD-a održana je na današnji dan 2005. godine. Prije 13 godina Indianapolis Motor Speedway ugostio je utrku koja neosporno predstavlja jedan od najgorih trenutaka bogate povijesti F1.

Svih 20 bolida sudjelovalo je u formacijskom krugu, no njih čak 14 povuklo se u box netom prije starta utrke. Problem je nastao već tijekom slobodnih treninga i kvalifikacija, kada je velik broj bolida koji su koristili Michelin gume doživjelo delaminacije, odnosno eksplozije guma pri velikim brzinama. Nakon pomne analize problema, zaključeno je da je glavni krivac takvog ponašanja guma abrazivna podloga ovalnog dijela staze. Stoga se Michelin zalagao za uvođenje dodatne šikane kako bi se smanjila brzina bolida.

Međutim, FIA je odbila takav prijedlog, smatrajući ga nepravednim prema momčadima koje su koristile Bridgestone gume. Francuski proizvođač nije mogao garantirati za sigurnost guma nakon 10 krugova utrke, no pravilnik je zabranjivao promjenu komponenti jednom kada je trkaći vikend počeo.

Zabrinuti zbog vlastite kaznene odgovornosti u slučaju teškog sudara, momčadi koje su koristile Michelinove gume odlučile su se povući iz utrke. Kako bi izbjegle kaznu FIA-e, momčadi su sudjelovale u formacijskom krugu, te se povukle u box netom prije starta utrke.

Stoga je na startu utrke bilo poredano svega šest bolida; Ferrarijevi Schumacher i Barrichello, Monteiro i Karthikeyan iz Jordana, te Albers i Friesacher iz Minardija.

Gledatelji su u nevjerici svjedočili najčudnijem startu i utrci Formule 1, osjećajući se prevareno jer su izdvojili pozamašnu svotu novca kako bi gledali procesiju sa šest bolida. Nakon 73 besmislena kruga, dvojac iz Ferrarija je prvi prošao ciljnom ravninom. Vjerojatno jedina sretna osoba na stazi tog dana bio je Tiago Monteiro, Portugalac koji je ciljem prošao kao treći, te time postao jedini Portugalac u povijesti F1 koji je osigurao mjesto na postolju.

Utrka je obilježena kao farsa koja je presudila sudbini Indianapolisa u F1, te se svakako može smatrati najčudnijom utrkom u modernoj povijesti ovog natjecanja.

6
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
4 Komentara na temu
2 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
5 Autori komentara
avataravataravataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
ZX10R

To je zvuk formule 1
Ovo sada je nula ,tuga i žalost

avatar
Član
iceman1134

Indianapolis je bio prije svega Indy car staza, nije tu bilo nekih velikih utrka

avatar
Član
modesto

nije istina 2000 2001 2003 2007 su biledobre ova ce ostat u sjecanju,,,staza je bila brza 363 kmh,nije biila uopće indy nije cijela bila oval,bar je bolja od svih tilkeovih

avatar
Član
west 44

Neviđena borba dva Ferrarija i briljatna pobjeda Schumachera!!!Hi,hi,hi!!!

avatar
Član
modesto

šteta šta nisu minardiji dobili,ta utrka se nije treba odrzat,uf kako bi volio da se vrati indianapolis opet

avatar
Član

Nije da im je trebalo puno za sreću. Sudar Rubensa s Michaelom, predugo zaustavljanje Jordana u boksu i hop! Evo Friesachera na najvišoj stepenici. Ali kak su svi bolidi u voznom stanju vozili na pola snage, nisu ni došli u priliku za kvar.