U samim počecima motosporta, utrke su bile vrlo opasna zabava za automobilske entuzijaste koji nisu poznavali strah, ili pak nisu bili svjesni činjenice da se voze u lijesu na četiri kotača. Vozači sportskih automobila početkom prošlog stoljeća nisu imali nikakav oblik sigurnosne zaštite, a sudar pri većoj brzini rezultirao je sigurnom smrću ili ozbiljnim ranjavanjem. Stoga nije čudno da su vozači onog doba većinom bili praznovjerni ljudi. Neki su preživljavanje i sportski uspjeh pripisivali sretnim rukavicama, neki su imali svoje rituale prije početka utrke, a neki su crtali sretne simbole na automobile.

Početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća prva asocijacija na pojam “talijanski sportski automobil” bila je Alfa Romeo. Kako bi promovirali svoju marku, sudjelovali su u utrkama diljem Italije. Baš u to vrijeme talijanskoj momčadi pridružuju se dvije osobe koje će ostaviti važan trag u njihovoj povijesti. Prvi je bio Ugo Sivocci, talentirani vozač koji se pridružio Antoniu Ascariju i Giuseppeu Campariju u tvorničkoj momčadi Alfe Romeo. Zajedno sa Sivoccijem, momčadi se pridružio mladi vozač po imenu Enzo Ferrari, koji je upotpunio četveročlanu ekipu.

Sivocci je bio vrlo sposoban i konzistentan vozač koji je svoje utrke uvijek završavao u samom vrhu. Međutim, problem je bio što je jako rijetko pobjeđivao u utrkama, a vrlo često bi završio kao drugoplasirani. Razumljivo, to je mučilo Sivoccija koji je čvrsto odlučio da će utrku Targa Florio na Siciliji 1923. godine završiti na prvom mjestu. U tu svrhu je na svoju Alfu Romeo RL na bijelom kvadratu nacrtao zelenu djetelinu s četiri lista. Taj znak bio je njegovo amajlija koja mu je trebala donijeti sreću. I zaista, Sivocci je cilj prošao kao prvoplasirani, što su mnogi, uključujući i njega, pripisali sretnoj djetelini na njegovom automobilu. S tom pobjedom rođen je znak Quadrifoglio Verde, odnosno zelena djetelina s četiri lista.

Nekoliko mjeseci nakon pobjede u Siciliji, Sivocci je testirao Alfa Romeo P1 u Monzi. Međutim, nije stigao na vrijeme naslikati sretnu djetelinu, a nakon nekoliko krugova u oštrom zavoju gubi kontrolu nad automobilom. Tragično je izgubio život u 38. godini života. Od tog trenutka Alfa Romeo na svaki proizvedeni automobil stavlja svoju varijaciju djeteline s četiri lista. Sivoccijeva djetelina se nalazila na bijelom kvadratu, a svaki vrh kvadrata je predstavljao jednog od vozača njihove četveročlane momčadi. Međutim, talijanska momčad je uklonila jedan vrh u spomen na tragično preminulog Sivoccija. Dan danas taj znak je vidljiv na automobilima Alfe Romeo, kao i na bolidima Ferrarija i Saubera.

11 COMMENTS

  1. Ok. Ajde kad si se sad otkrio i priznao. Koji ti je nick na Alfistima. Ja sam se maknuo sa foruma zbog dezurnih b. Inace ima super forumasa al neki boze sacuvaj. Bas zbog takvih sam se i maknuo.
    1    0
  2. Mika ugodno si me iznenadio. Mogu se nadovezat i sam sam od malena Fiatista i Alfista al postujem i ostale marke al imam neki svoj stav sta bi uzeo od ostalog. Nebi sad isao u dubioze. Uglavnom ima tu od svega po malo.
    8    0