U samim počecima motosporta, utrke su bile vrlo opasna zabava za automobilske entuzijaste koji nisu poznavali strah, ili pak nisu bili svjesni činjenice da se voze u lijesu na četiri kotača. Vozači sportskih automobila početkom prošlog stoljeća nisu imali nikakav oblik sigurnosne zaštite, a sudar pri većoj brzini rezultirao je sigurnom smrću ili ozbiljnim ranjavanjem. Stoga nije čudno da su vozači onog doba većinom bili praznovjerni ljudi. Neki su preživljavanje i sportski uspjeh pripisivali sretnim rukavicama, neki su imali svoje rituale prije početka utrke, a neki su crtali sretne simbole na automobile.

Početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća prva asocijacija na pojam “talijanski sportski automobil” bila je Alfa Romeo. Kako bi promovirali svoju marku, sudjelovali su u utrkama diljem Italije. Baš u to vrijeme talijanskoj momčadi pridružuju se dvije osobe koje će ostaviti važan trag u njihovoj povijesti. Prvi je bio Ugo Sivocci, talentirani vozač koji se pridružio Antoniu Ascariju i Giuseppeu Campariju u tvorničkoj momčadi Alfe Romeo. Zajedno sa Sivoccijem, momčadi se pridružio mladi vozač po imenu Enzo Ferrari, koji je upotpunio četveročlanu ekipu.

Sivocci je bio vrlo sposoban i konzistentan vozač koji je svoje utrke uvijek završavao u samom vrhu. Međutim, problem je bio što je jako rijetko pobjeđivao u utrkama, a vrlo često bi završio kao drugoplasirani. Razumljivo, to je mučilo Sivoccija koji je čvrsto odlučio da će utrku Targa Florio na Siciliji 1923. godine završiti na prvom mjestu. U tu svrhu je na svoju Alfu Romeo RL na bijelom kvadratu nacrtao zelenu djetelinu s četiri lista. Taj znak bio je njegovo amajlija koja mu je trebala donijeti sreću. I zaista, Sivocci je cilj prošao kao prvoplasirani, što su mnogi, uključujući i njega, pripisali sretnoj djetelini na njegovom automobilu. S tom pobjedom rođen je znak Quadrifoglio Verde, odnosno zelena djetelina s četiri lista.

Nekoliko mjeseci nakon pobjede u Siciliji, Sivocci je testirao Alfa Romeo P1 u Monzi. Međutim, nije stigao na vrijeme naslikati sretnu djetelinu, a nakon nekoliko krugova u oštrom zavoju gubi kontrolu nad automobilom. Tragično je izgubio život u 38. godini života. Od tog trenutka Alfa Romeo na svaki proizvedeni automobil stavlja svoju varijaciju djeteline s četiri lista. Sivoccijeva djetelina se nalazila na bijelom kvadratu, a svaki vrh kvadrata je predstavljao jednog od vozača njihove četveročlane momčadi. Međutim, talijanska momčad je uklonila jedan vrh u spomen na tragično preminulog Sivoccija. Dan danas taj znak je vidljiv na automobilima Alfe Romeo, kao i na bolidima Ferrarija i Saubera.

11
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
8 Komentara na temu
3 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
6 Autori komentara
avataravataravataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
147 kt

Ok. Ajde kad si se sad otkrio i priznao. Koji ti je nick na Alfistima. Ja sam se maknuo sa foruma zbog dezurnih b. Inace ima super forumasa al neki boze sacuvaj. Bas zbog takvih sam se i maknuo.

avatar
Član
147 kt

Ja sam bio preklani na susretu Alfista al to je bio lokalni u BJ inace zbog obaveza nemam bas puno vremena.

avatar
Član
147 kt

Mika ugodno si me iznenadio. Mogu se nadovezat i sam sam od malena Fiatista i Alfista al postujem i ostale marke al imam neki svoj stav sta bi uzeo od ostalog. Nebi sad isao u dubioze. Uglavnom ima tu od svega po malo.

avatar
Član
mika.KA

hehe..aktivan sa na alfistima.hr idem po susretima (bas bio sada u ned na susretu).;-)

avatar
Član
FerrariHR

Zanimljiv članak. Nisam ovo znao. Više ovakvih stvari.

avatar
Član
mika.KA

odlican clanak i podsjetnik!!!
inace sam alfista i fiatista (cudno) i obozavam alfe.
jbg u formuli odkad pratim navijam za miku pa zatim za srebrne strijele.znam da cudno ali … hmmm..

avatar
Član
FerrariHR

Moga si onda napisat kvragu nekad nešto pozitivno o Ferrariju (Fiatu).

avatar
Član
mika.KA

a jbg.. to u stvarnosti (ovdje moram malo).
eto sada znate zasto na prednjim blatobranima iznad bocnih zmigavaca alfisti imaju djetelinu 😉

avatar
Član
harii87

Odlična tema 🙂

avatar
Član
F1ALONSO

Kaže se donijeti sreću, a ne donesti sreću. Bole me uši kad usred prijenosa čujem Nevena Novaka – “donesti”.

avatar
Član

Uh 10 sam na Predictor ligi,a sad krečem na ozbiljnije igranje kada se vrate Europske utrke ove u 14.00h.