Daniel Ricciardo pobjednik VN Kine!

Sjajni Daniel Ricciardo je uspio svoj Red Bull dovesti do pobjede na VN Kine!

Odličnom taktikom te još boljom vožnjom, Australac je uspio uzeti najvišu stepenicu koja mu je šesta po redu u njegovoj karijeri te je također dobio titulu vozača dana.

Iza njega se smjestio Mercedeseov Valteri Bottas koji je na kraju utrke imao iza sebe Ferarrijevog Kimija Raikkonena.

Na četvrtom mjestu je završio nesretni Max Verstappen koji je imao dodir s Vettelom te zbog toga dobio kaznu od 10 seknudi. Na petom mjestu je završio trenutni svjetski prvak Lewis Hamilton koji ovaj vikend nikako nije uspio pronaći potrebnu brzinu za bolji rezultat.

Iza njega se smjestio Nico Hulkenberg, dok je iza njega na sedmom mjesto zasjeo Fernando Alonso koji je predzadnjem krugu uspio preteći Sebastiana Vettela koji je imao sjajan početak, no nakon incidenta s Verstappenom od ovoga nije mogao više.

Zadnja dva mjesta u bodovima su uzeli Carlos Sainz te Haasov Kevin Magnussen.

Napomena: Zbog kazne od 10 sekundi zbog incidenta s Vettelom, Lewis Hamilton je završio kao četvrti, dok je Max Verstappen pao na petu poziciju.

Tijek utrke:

Na samom startu utrke, Vettel je zatvorio Raikkonena i ostao na prvom mjestu te napravio zavidnu prednost, dok je Valtteri Bottas uspio preteći Raikkonena i zasjesti na drugo mjesto. U šestom zavoju je to pošlo za rukom Verstappenu te je tako Finac pao na četvrto mjesto. Najveći pad u poretku je zabilježio Sergio Perez koji je sa osmog mjesta nakon starta pao na 14.

Romain Grosjean je dobio poruku kako mora propustiti Kevina Magunssena što se Francuzu baš i nije svidjelo.

U 11. krugu u boks po nove meidum gume je ušao Brendon Harley koji je startao na soft komponenti, dok je krug iza njega ušao Esteban Ocon.

Alonso je u dva navrata zaprijetio Grosjeanu, no Francuz je uspješno odbio oba napada dvostrukog svjetskog prvaka. Alonso je tek u 18. krugu uspio proći ispred Francuza koji je otišao u boks.

Red Bullov dvojac se odlučio na medium komponentu te su obojica u istom krugu otišli napraviti izmjene u boks što je dosta eksperimentalna strategija. Krug poslije je ušao i Hamilton, a nakon njega Bottas gdje su obojica uzeli medium komponente te se Bottas uspio vratiti ispred Red Bulla na stazu.

Vettel ulazi u 21. krugu u boks po nove gume, no ne uspjeva se vratiti prije Bottasa na stazu koji je bio već u boksu krug prije!

Bottas i Vettel su u 27. krugu pretekli Raikkonena koji nakon toga ulazi po nove medium gume.

Leclerc je u 29. krugu u prvom zavoju izletio van staze na šljunak, no bez većih problema je uspio vratiti bolid na stazu. Nakon 30. krugova Alonso je ušao u boks te se vratio na 13. mjesto.

U 31. krugu Pierre Gasly je pokušao preteći svog momčadskog kolegu, no Gasly je krenuo prekasno u zavoj 15. te se zabio u Hartleya te je zbog toga izašao sigurnosni automobil na stazu. Takvu situaciju su iskoristili opet iz Red Bulla gdje su oba vozača otišla napraviti drugo zaustavljanje u boksu po soft gume.

Nakon odlaska sigurnosnog auta, Alonso je uspio preteći Grosjeana koji je imao problema prilikom ulaska u ciljnu ravninu te je Francuza također uspio preteći i Carlos Sainz. Pierre Gasly je zbog incidenta dobio kaznu od 10 sekundi.

Krug poslije Daniel Ricciardo je bez DRS-a uspio preteći Kimija Raikkonena te došao na peto mjesto.

Max Verstappen je u napadu na Hamiltona otišao preširoko u zavoju osam i van staze te je tako izgubio mjesto od momčadskog kolege. Krug kasnije Ricciardo uspjeva s unutarnje strane zavoja 14. prestići Hamiltona te zasjeda na treće mjesto samo 15 kruga prije kraja utrke!

42. krug utrke je svakako u znaku Red Bulla! Max Verstappen uspjeva s unutarnje strane preteći Lewisa Hamiltona u zavoju šest, dok je Ricciardo iskoristio prednost DRS-a te prije zavoja 14 pretekao Sebastiana Vettela! Riskantan strategija se isplatila.

Na kraju 43. kruga Verstappen i Vettel su se okrenuli u zavoju 14.! Verstappen je prekasno ušao na unutrašnju stranu te dodirnuo Nijemca što je rezultiralo izokretanjem obojice vozača.

Krug kasnije, sjajan Ricciardo u uskom prostoru uspjeva preteći Bottasa te zasjesti na prvu poziciju u Šangaju! No, za njegovog momčadskog kolegu neće biti toliko sretan kraj. Dobio je kaznu od 10 sekundi zbog izazivanja incidenta.

Tri kruga prije kraja, Brendon Hartley je katastrofalnu utrku završio odustajanjem zbog problema s bolidom. Na samom kraju Bottasu se Kimi Raikkonen uspio jako približiti.

Alonso je uspio u predzadnjem krugu preteći Sebastiana Vettela u zavoju 3 te uzeti sedmo mjesto. U zadnjem krugu je Sainz napravio skoro istu stvar, no ipak nije uspio u toj namjeri.

101 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
west 44

Toto Wolf je dao dobar komentar gdje kaže” previše smo se bazirali na Ferrari kao i oni na nas a svi zajedno zaboravili na Red Bull”.

Pero_Zdero

Malo me ovo podsjeća na “Briatore scenarij” iz Singapura 🙂

johhan peacedohan

Drago mi je da nisam jedini kojeg ovo potsjeća na Singapur. I ako su mi TR dragi jako mi je sumnjiv taj krajnje šlampavi sudar u kojem ima krhotina na sve strane a oba bolida nastavljaju utrku, i od svih ekipa Red bull reagira u pravi trenutak, a taj trenutak je i sihronizovan sa stanjem guma Ferrarija i Mercedesa, tačno kao da su ovo režirali i pripremali sa sestrinskom ekipom. Mrzim teorije zavjere ali ovdje ima toliko slučajnosti da mi stvarno smrdi na režiju Briatore.

Mike-ferrari

Cestitke red bulu i Riciardu
Stvarno svaka cast na odlicnoj strategiji
Mislim da bi ferrari trebao kopirati Mercedesovu obranu od udara Verstapena inace ode jos jedna sezona u nepovrat
Kimi solidan al sa onoliko brzim autom trebao je rijesiti oba Mercedesa
Steeeeta
Haha

Related Posts