Predsjednik FIA-e Jean Todt izjavio je kako bi volio obnoviti ideju o “globalnom motoru” koji bi mogao biti korišten u Formuli 1 i drugim motosport kategorijama.

Ovaj koncept je prethodno predložen krajem 2000-ih kada je FIA angažirala konzultantsku inženjersku tvrtku Ricardo da istraži potencijal stvaranja zajedničkog paketa pravila kako bi se napravio osnovi motor koji bi se mogao prilagoditi u 11 glavnih serija širom svijeta.

Izvješće iz 2009. pokazalo je kako bi prvenstva u rasponu od F1 i IndyCar-a do jednosjedećih glavnih kategorija, rally-a i prototipova sportskih automobila mogla koristiti iste motore, ali koncept je zamrznut zbog mogućih visokih troškova i praktičnosti.

Unatoč velikim investicijama koje su potrebne kako bi se proizveo motor u skladu s trenutnim hibridnim pravilima, Todt je predložio da bi ponovno obnavljanje koncepta moglo biti privlačno.

“Vjerojatno ono što bismo trebali reći, što nije lako, je to možemo li trenutni motor koristiti u ostalim kategorijama motosporta?” rekao je.

“U ovom trenutku svaka kategorija ima svoja posebna pravila, pa bi trebali vidjeti postoji li nekakva sinergija.”

Todt je istaknuo kako je World Endurance Championship LMP1 klasa jedan od kandidata koja bi mogla dijeliti ista pravila s Formulom 1.

“Imamo potpuno drugačije motore stoga bi imalo smisla predvidjeti budućnost za ovu klasa pomoću ove sinergije – što slučajno pokriva istu kilometražu.”

 

1
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
1 Komentara na temu
0 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
1 Autori komentara
avatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
White Lion

ma jooooooooooooooooooooooooj boli me glava od svih ovih pametnjakovica koji bi i dalje razvodnjavali ionako vec razvodnjenu F1