Ponekad se momčadske kolege sukobljavaju jer su njihove osobnosti slične, gotovo identične. S druge strane, nekada su potpuno različite i miješaju se kao ulje i voda. Neke stvari se jednostavno ne slažu najbolje jedne s drugima, a to je bio slučaj s pragmatičnim Australcem, Alanom Jonesom, i tajnovitim Argentincem, Carlosom Reutemannom.

Reutemannova karijera je i dalje zavijena velom tajne. Iako je bio spretan i brz za upravljačem bolida, izluđivao je vlasnike momčadi svojom nepredvidljivošću. Naime, nikada nisu bili sigurni koji Reutemann će se pojaviti na stazi: onaj nepobjedivi, ili pak onaj ne motivirani koji jednostavno nije bio koncentriran na utrkivanje. Imao je osmogodišnje iskustvo u F1 kada je 1980. godine potpisao za Williams, a u tom razdoblju je imao kompetitivne bolide Brabhama i Ferrarija, no u najbitnijim trenucima nije uspio nadjačati svoje momčadske kolege.

“Za razliku od drugih vozača, Carlos je trebao više psihičke podrške,” rekao je Frank Williams nekoliko godina kasnije. “Vjerujem kako to nismo cijenili u dovoljnoj mjeri u ono vrijeme.”

Williams nije bila momčad  koja je preveliku pozornost posvećivala osjećajima vozača. Pragmatični i direktni Alan Jones bio je tip vozača kakvog su Frank Williams i Patrick Head preferirali. Jones je ujedno bio jasan broj jedan u momčadi nakon osvajanja prvenstva 1980. godine. Nikad pretjerano topao odnos između dvojice vozača rezultirao je nepomirljivim razlikama početkom 1981. godine. Smatrajući kako je njegova uloga u pomaganju Jonesu ostala nezamijećena, Reutemann je zadržao svoje vodstvo tijekom VN Brazila unatoč jasnim momčadskim odredbama o propuštanju Australca.

Sukob je nastavljen tijekom cijele sezone, a eskalirao je u posljednjoj utrci sezone, VN SAD-a. Jones nije pružio potporu Reutemannovim nadama u osvajanje prvenstva, te dolazi do dominantne pobjede. Argentinac je prvenstvo završio na drugom mjestu, svega bod iza Piqueta. U prilog Brazilcu išlo je i nepriznavanje rezultata VN Južnoafričke Republike. Naime, u toj utrci pobijedio je Reutemann, koji bi tom pobjedom postao prvak, no utrka se nije bodovala zbog političkog rata između upravljačkih tijela (FOCA i FISA).

Jonesu je bilo dosta sukoba s Reutemannom, te se povlači iz F1 krajem 1981. Reutemann mu je pružio maslinovu grančicu, sugerirajući kako bi trebali zakopati ratnu sjekiru. “Da, u tvoja jebena leđa,” odgovorio je Jones.

Unatoč Jonesovom odlasku, nastavljeni su loši odnosi unutar momčadi. Reutemann je također napustio Williams i F1, nakon svega dvije utrke sljedeće sezone, a kao razlog je naveo nezavidnu poziciju u kojoj se našao početkom Falklandskog rata.

2
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
1 Komentara na temu
1 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
2 Autori komentara
avataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
modesto

ovo je bilo prvo rivalstvo pravo šteta trajalo je 1 sezonu. mrzili su se, ipak je jones bio favorit jer je osvojio naslov ali reuterman je znao biti agresivan na stazi i nakon 1981 obadvasu otišli iz f1,, nije ga htio pustiti nikako na vn brazila
a ovaj je njemu vratio na onom parkiralištu u las vegasu prvenstvo izgubio za 1 bod,,užas

avatar
Član
matujac

Poslije prilično mirne 1980. opet su počele sijevati iskre. Nakon što je vlastitom greškom izgubio utrku na otvorenju sezone u Long Beachu u korist Jonesa, u Brazilu je rat i službeno objavljen jer je Reutemann pobijedio u utrci čime je prekršio momčadski dogovor. To je značilo samo jedno: da je protiv sebe navukao gnjev čitave momčadi, a posebice Alana Jonesa. I nakon što je najavio otvoreni rat, namjesto da se lavovski uhvati u borbu, počeo se ponašati poput anđela, plačući i tražeći pomoć čitave momčadi, uključujući i Alana Jonesa. Australac, naravno, za nešto takvo nije htio ni čuti i samo… Read more »