Nakon što je Alfa Romeo najavio suradnju sa Sauberom, nakon više od tri desetljeća odsustva iz svijeta Formule 1, sličan potez mogao bi učiniti još jedan talijanski proizvođač automobila – Maserati. Povodom medijskih spekulacija o suradnji tog talijanskog proizvođača s Haasom, u današnjim zanimljivostima govorimo o povijesti Maseratija u najprestižnijem automobilskom natjecanju.

Početne godine

Maserati je osnovan od strane četvorice braće (Alfieri, Bindo, Ettore i Ernesto Maserati) 1914. godine, a u automobilskim utrkama počinje sudjelovati 1926. Svijet autosporta iz temelja se mijenja 1934. godine ulaskom njemačkih momčadi, Auto Uniona i Mercedesa. Maserati nije mogao konkurirati superiornijim njemačkim momčadima s obzirom na značajno manja financijska sredstva, pa stoga svoj novi dom pronalazi u 1,5 litrenom Racing Voiturettesu i Indianapolisu. Voiturette je minijaturno vozilo, a izraz je postao iznimno popularan u početnim godinama moto sporta, pa su mnogi proizvođači automobila  tu riječ koristili za opisivanje svojih manjih vozila. S obzirom da se poslovanje Maseratija temeljilo na prodaji trkaćih automobila, morali su pobjeđivati kako bi promovirali svoja vozila. Iako je Racing Voiturettes bio iznimno popularan, te su braća uspjela plasirati veliki broj automobila, ipak su bili primorani prodati Maserati industrijalcu Adolfu Orsi. Krajem Drugog svjetskog rata utrkivanje se nastavilo, ovaj put bez prisustva njemačkih momčadi. Maserati se vraća utrkivanju, a glavni konkurent im je Alfa Romeo.

Formula 1

Davne 1950. uvedeno je svjetsko prvenstvo za vozače, a sastojalo se od ukupno sedam utrka: VN Velike Britanije, VN Švicarske, VN Monaka, VN Belgije, VN Francuske, VN Italije i Indianapolis 500, koji je uveden s ciljem populariziranja utrka u SAD-u. Nakon nekoliko neuspješnih sezona Maserati je žudio za povratkom na vrh, a to se i dogodilo 1954. godine uvođenjem 2,5 litrenog motora. Iste godine Alfa Romeo napušta F1. Momčad je dovela Ferrarijevog glavnog dizajnera,  Gioacchina Colomba, zajedno s inženjerom Valeriom Colottijem. Maseratijeva prvotna ideja je bila prozivodnja automobila za “privatnike”, bez vlastite tvorničke momčadi. S obzirom da je Maserati jedini nudio kompetitivni 2,5 litarski motor, interes privatnih momčadi je bio popriličan.

Maserati 250F

U svojoj prvoj godini, s Fangiom za upravljačem, Maseratijev 250F je pobijedio u dvije utrke. Međutim, Fangio napušta Maserati u korist Mercedesa. To je rezultiralo promjenom politike Maseratija, koji se vraća tvorničkoj momčadi, a Fangia zamjenjuju Albertom Ascarijem. Talijan se nije osjećao ugodno u 250F, pa ubrzo dolazi do prekida suradnje, te je zamijenjen Mossom. 1957. godine Fangio se vraća Maseratiju, a Moss odlazi u Vanwall. Legendarni Argentinac te godine osvaja svoje posljednju titulu, a to se ujedno bila i posljednja godina Maseratijeve tvorničke momčadi u F1, koja se zbog katastrofalne financijske situacije povukla iz ovog sporta.

Ponovni povratak?

Nekoliki izvora tvrdi da izvršni direktor Ferrarija i Maseratija, Sergio Marchionne, priprema povratak talijanskog proizvođača sportskih automobila u F1, nakon dugih 60 godina odsustva. Suradnjom između Maseratija i Haasa, talijanski proizvođač bi podmirio troškove pogonskih jedinica. Marchionne je proveo sličnu ideju u suradnji Alfe Romea i Saubera, a to je komercijalna suradnja koja bi se u budućnosti mogla razviti u tehničko partnerstvo.

Nitko nije siguran kada bi se ova suradnja mogla realizirati, no neki sugeriraju kako je najrealnija opcija potpisivanje sporazuma do početka nove sezone, a sve s ciljem poboljšanja Ferrarijeve pregovaračke moći u razgovorima o novom pravilniku za 2021. godinu.

2
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
1 Komentara na temu
1 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
2 Autori komentara
avataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
modesto

bilo bi ih super vidjet u f1

avatar
Član
johhan peacedohan

Bilo bi super, ali cini mi se da je to nesto kao sto je i Infinity bio u F1, samo marketinski trik. Mene cudi i zabrinjava ovoliko odsustvo Forda iz F1 to bi bio pravi povratak.