Počinje ples Ecclestoneovih nasljednika

Autor: Mladen Jergovic16.09.2016 - 1 komentara

F1 sezona ulazi u uzbudljivu završnicu ne samo na stazi, nego i po pitanju brojnih, još nepotvrđenih vozačkih transfera. No, prema pisanju većine britanskih dnevnih listova, silly season bit će zapravo najdramatičniji zbog mogućih promjena u samom vodstvu Formule 1.

Novinari s otoka uveliko su se raspisali o gotovo nemogućem scenariju prema kojem bi Bernie Ecclestone – desetljećima neprikosnoveni boss, štoviše diktator – trebao plesati po američkoj muzici novih većinskih vlasnika Formule 1. Prema mišljenju mnogih, vjerojatniji scenarij 85-godišnjeg Ecclestonea potpuno miče van svih kombinacija – i šalje u penziju.

Možda bi točnije bilo reći da je to scenarij kojeg mnogi priželjkuju, pogotovo oni koji vole promjene i smatraju da Ecclestone, uz sve dobro što je učinio za Formulu 1 i (ultra-bogate) vlasnike ekipa u njoj, jednostavno predugo vlada.

U ovom trenutku nitko zapravo ne zna što će se stvarno dogoditi, a predviđati Ecclestoneove namjere i poteze notorno je nezahvalno jer on i jest ostao toliko dugo raditi to što radi upravo zbog toga što je uvijek bio za korak ili tri ispred svih suradnika, i pogotovo supranika.

Kako bilo da bilo, novinski su stupci puni spekulacija o novoj strukturi izvršnog vođenja Formule 1, koja bi zapravo to vođenje podijelila u dva segmenta: sportski i komercijalni.

Uz ovaj prvi sve se češće veže ime ex-McLarenovog izvršnog bossa Martina Whitmarsha, koji je nakon odlaska iz te ekipe krajem 2013. svoju energiju preusmjerio na vođenje Land Rover BAR momčadi u America’s Cupu, no koji bi se navodno rado želio vratiti u Formulu 1 u nekoj vodećoj ulozi.

Njemu bi glavna konkurencija trebali biti Red Bullov boss Christian Horner, bivši Ferrarijev i Mercedesov tehnički guru Ross Brawn, nekadašnji sportski direktor Ferrarija Stefano Domenicali i sadašnji Mercedesov šef Toto Wolff.

Komercijalnu stranu Formule 1, prema tim glasinama, trebao bi preuzeti boss Formule E Alejandro Agag ili američki sponzorski mogul Zak Brown (što se čini logičnim u svjetlu činjenice da je novi većinski F1 vlasnik američka kompanija Liberty Media, no zarpavo su te dvije stvari posve nepovezane).

Već i letimični pogled na ove dvije liste imena vjerojatno je dovoljan da zgrozi Ecclestonea: pouzdano je u dobrim odnosima samo s Hornerom, a s nekima od spomenutih on je u manje-više otvorenom sukobu.

Svakako, pred nama su zanimljiva vremena. Jedno je sigurno: puno puta do sada Ecclestonea se slalo u penziju i pokušalo nadmudriti u nemilosrdnoj borbi za F1 vlast. Većinu onih koji su tako nešto pokušali povijest je odavno zaboravila. No, vrijeme svakako više nije Ecclestoneov saveznik.

Mladen Jergović

Newey savjetuje FIA-i da pronađe alternativu za “halo”

Zanimljivosti: Maserati u F1

Video: Onboard – “Halo” zaštita

Tost: Kvjat zaslužuje biti u Formuli 1

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
Predictor
Kreator TV
Tag cloud