Massa diskvalificiran s VN Brazila

Williamsov vozač Felipe Massa je isključen iz rezultata utrke za VN Brazila jer je temperatura njegovih guma uoči starta prekoračila dozvoljeni limit koji propisuje Pirelli. U prijenosu utrke je potvrđeno da će Brazilčev rezultat ovisiti o istrazi sudaca, a FIA je prije nekoliko trenutaka potvrdila da će Massi biti oduzeto osmo mjesto iz današnje utrke.

Međunarodna automobilistička federacija je uvela ograničenje od maksimalnih 110 Celzijevih stupnjeva za gume, a momčadi ih ne smiju zagrijati na veću temperaturu pomoću grijača. Provjere uoči utrke su otkrile da su gume na Massinom FW37 bile na 137 Celzijevih stupnjeva.

“Stražnja desna guma na bolidu 19 nije bila u skladu s maksimalnom temperaturom gaznog sloja kao što je bilo određeno u pregledu utrke službenog dobavljača guma”, stoji u FIA-inoj izjavi.

“Temperatura stražnje desne gume je mjerena u skladu s FIA-inom tehničkom direktivom TD/029-15. Momčad se nije držala tehničkog i sportskog pravilnika Formule 1 i uputa službenog dobavljača guma u pregledu događaja.”

Kada su u pitanju osvajači bodova, Massina diskvalifikacija znači da je Romain Grosjean pomaknut na osmo, Max Verstappen na deveto, a Pastor Maldonado na 10. mjesto. Williams je potvrdio da će se žaliti na kaznu Međunarodne automobilističke federacije.

Ovo je druga diskvalifikacija u Massinoj 13-godišnjoj F1 karijeri. Prva se dogodila u Kanadi 2007. kada je izašao iz pit lanea za vrijeme crvenog svjetla.

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KIX

Katastrofa!!! Koji je ovo cirkus. Najbolje u svemu tome je to kaj on uopće s tim nije ništa dobio,mogao je samo izgubiti na preformansama te gume. KLAUNOVI!!!!

Dani

Bezveze. Kao da to nisu vidjeli prije starta. meni se čini da nesposobni ljudi rade u FIA-i skupa sa idiotima iz pirellija zbog kojih se i mjeri.

FerrariHR

Zašto idioti iz Pirellija,možda zato šta su talijani?

DoDo13

Po ovom se vidi da pravila za sve nisu ista. U Monzi Mercedes na oba bolida nepravilan tlak u gumama i nikom nista, a Williams jedna guma nepravilno zagrijana i odma DFS. Kao da je cijeli bolid bio napravlje mimo pravila. Ako postoje pravila onda trebaju vrijediti za sve isto, a ne jedan tim cemo pustiti, a drugi cemo kazniti. Od ovog sporta su napravili sprdacinu.

KLiK

Pogotovo što je ovo SLUČAJNO, jer je samo jedna guma…a Mercedesi su NAMJERNO imali tako napravljeno na Monaku i Rusiji… 😉

zgrobnika

Nemam ništa protiv odluke osim što je i LH trebao biti izbačen.

Frano Kiso

Objašnjenje zašto Mercedes nije kažnjen u Monzi:

https://youtu.be/KuQbaW0UfYQ

MJ512

Po meni Mercedes je samo iskoristio rupu u pravilniku, jer koliko sam shvatio nakon Monze se strože kontroliraju takve stvari. Ali opet diskvalifikacija je prestroga kazna za Massu.

Daijiro74

Kao sta sam napisa. Zanimljivo je to kako na od 20 bolida na gridu JEDINO Mercedesove gume su se ohladile i samo je njima pao tlak, a oni jadni nevini. A sad Massi od 4 gume samo jedna je bila preko propisane temperature o oni su krivi (jer nisu Mercedes GP) iako je uzrok moga biti kvar termostata na grijacu te gume…
maFIA at it’s best

Dani

I kod mercedesa je bilo pitanje o jednoj gumi.

Zeus

Dani ne kenjaj, u pitanju su bile zadnje gume, ne jedna. Točno kako je MJ512 napisao, izvukli su se na rupu u pravilima, 3-5 minuta prije kruga za zagrijavanje su mjerili pritisak, a Mercedes se izvukao na to da su se gume ohladile dok su čekali da izmjere. Poslije toga su odredili proceduru koja onemogućava to “čekanje”. Uglavnom išli su na maksimum, tj. preko njega jer Lewisove gume su bile 101°C, Nikine 84. vidjelo im se na facama da su u prekršaju tokom utrke, ali brzo su to sredili za stolom. Ovdje nije bilo pitanje sigurnosti sa Massom, samo je… Read more »

zjurina

A moš mislit objašnjenja… fujjj

MJ512

Zašto onda Mercedes nije diskvalificiran na Monzi? Znači Mercedes (Hamilton 0.3 psi iznad dozvoljenog i Rosberg 1.3 ispod dozvoljenog pritiska) je imao nedozvoljeni pritisak u gumama puno duže, a Massa je samo na početku utrke imao višu temperaturu gume koja se je ionako nakon nekog vremena približno izjednačila sa temperaturom ostalih guma. Nemam nikakvih loših emocija prema Mercedesu, ali pravila bi trebala biti ista za sve.

Groff

Kog vraga nisu fino naplatili novčanu kaznu ekipi? Pa nije Felipe grijao gume nego mehaničari.

Trigger

U kakvo sr**** je pretvara ova F1.

Hamilton-Monza

Related Posts