Statistika vozača i momčadi uoči VN Japana

Ovaj vikend održat će se 25. izdanje Suzuke kao VN Japana. Na ovoj legendarnoj stazi su se odvijali neki od najvećih dvoboja u povijesti Formule 1 (Senna – Prost), a čak je 7 puta naslov prvaka određen na njoj. Čast da prvi put pobjedi na Suzuki, 1987. godine, pripala je tada Ferrarijevom vozaču Gerhardu Bergeru. Daleko najuspješniji vozač na Suzuki je Michael Schumacher koji ima 6 pobjeda, a drugi je aktualni svjetski prvak Sebastan Vettel koji ima 3. Alonso, Raikkonen i Button imaju po jednu pobjedu. Od momčadi, po 7 imaju dvije najtrofejnije, Ferrari i McLaren, a Red Bull i Williams imaju 6, svaki tim 3.

Vozači

Sebastian Vettel – Trostruki svjetski prvak apsolutni je vladar Suzuke, pobijedio je tri puta u zadnja četiri izdanja, a 2011. se spustio za dvije stepenice niže, kada je osvojio drugi naslov.

Mark Webber – Najbolji Australčev rezultat je drugo mjesto iz 2010. godine, što mu je ujedno i jedino postolje u Japanu. Prošle je godine završio 9. Još jedan dobar nastup zabilježio je davne 2005. godine kada je u Williamsu završio 4.

Fernando Alonso – U 9 odvoženih utrka na Suzuki, Fernando ima 4 osvojena postolja. Pobjedu iz 2006. koju je osvojio u Renaultu, drugo mjesto 2011. te dva treća mjesta iz 2005. i 2010. godine. Prošle godine nije završio utrku, morao je odustati već u prvom zavoju nakon kontakta s Kimijem.

Felipe Massa – Penjao se dva puta na postolje kao drugoplasirani, 2006. kada je osvojio pole position i prošle godine, oba puta u Ferrariju.

Jenson Button – Druga “domaća” utrka za Jensona, na kojoj je pobjedio 2011. godine u Mclarenu. Na postolju je bio još jednom, 2004. u BAR Hondi, kada je završio kao treći. Prošle je godine završio 4., nakon borbe s Kobayashijem za treće mjesto.

Kimi Raikkonen – Kimi Suzuku pamti po vrlo dobrim rezultatima. 2005. godine je pobijedio nevjerojatnom vožnjom sa 17. startne pozicije, a 2002. i 2003. se popeo na postolje, treće i drugo mjesto, sve s McLarenom. Prošle je godine utrku završio na 6. mjestu.

Nico Rosberg – Nijemac se nikad nije popeo na postolje u Suzuki, a najbolji rezultat mu je 5. mjesto iz 2009. godine, njegove zadnje koju je vozio za Williams. Prošle godine nije završio utrku.

Lewis Hamilton – Prvak iz 2008. bio je samo jednom na postolju, 2009. godine u McLarenu, a od 2010. do danas je tri puta završio kao petoplasirani.

 

Momčadi

Red Bull – 3 pobjede Sebastiana Vettela smještaju Red Bull na drugo mjesto ljestvice najuspješnijih momčadi u Suzuki koje dijeli s Williamsom.

Ferrari – Talijanska momčad ima 7 pobjeda na ovoj stazi, od kojih je 5 osvojio Schumacher te su po jednu pridodali Barrichello i Berger. Zadnja je osvojena davne 2004. godine.

McLaren – Momčad iz Wokinga, kao i Ferrari ima 7 pobjeda na ovoj stazi. Zadnju pobjedu donio je Jenson Button prije dvije godine, a preostalih 6 su osvojili Berger, Senna (2x), Hakkinen (2x) i Raikkonen. Zadnji konstruktorski naslov su osvojili  prije 15 godina upravo na Suzuki.

Lotus – Raikkonen je osvojio 6. mjesto a Romain pomalo uobičajeno te sezone nije završio utrku.

Mercedes – dva 6. mjesta Schumachera iz 2010. i 2011. su trenutno najbolji rezultati. Prošle godine bez bodova.

Sauber – Najbolji rezultat u dugogodišnjoj povijesti momčadi na Suzuki je prošlogodišnje treće mjesto domaćeg vozača Kamuia Kobayashija. Perez nije završio utrku jer je izletio tijekom pretjecanja Hamiltona.

Force India – Tek je prošle godine Force India uspjela osvojiti bodove sedmim mjestom Nice Hulkenberga, dok je Di Resta završio 12.

Williams – Mnogo je prošlo od zadnje Williamsove pobjede, čak 17 godina. Nju je donio Damon Hill 1996. a prije toga je slavio još jednom, 1994. Prvu za momčad je osvojio Patrese 1992. Prošle je godine Pastor osvojio 8. mjesto, a Senna slabašno 14.

Toro Rosso – Vettelovo 6. mjesto iz 2008. godine još je uvijek najbolji rezultat za talijansku momčad, a prošle je godine Ricciardo osvojio jedan bod. Vergne je završio izvan bodova, 13.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
perodeformero

Kimi je u velikoj formi i neprekinutoj seriji izvrsnih nastupa. Gotovo da se ne može čovjek sjetiti ijedne greške koju je napravio u zadnjih godinu dana Nekako mi miriši da će u ovoj utrci ići na nož i riskirati više nego do sada. Puno je razloga. Voli ovu stazu, a prošle godine nije bio zadovoljan rezultatom. Dao je otkaz u Lotusu i sve mu je otvoreno. Promijenila se situacija s Grosjanom, jer on postaje prvi vozač, doduše dogodine, ali….. Preticanje Grosjana na prošloj utrci u prethodno opisanoj situaciji. Intimna želja da pobjegne Hamiltonu i uhvati se u koštac sa Alonsom… Read more »

Black Horse

šta nije Hamilton pobijedio 2007.?

fernandof1

fuji 😉

Black Horse

ma sjetio sam se kad sam već napisao…
hvala

Only Massa

Covjece…pogledajte sliku…i prokomentirajte pozicije Saubera… :/

Lambo

Na ovoj slici alonso gubii prvenstvo , kimi mu staje na gumu 🙂

Ayrton Mclaren

Ako uživamo u povijesti i tradiciji vidimo ono staro (za mene i jedino pravo) rivalstvo između Ferrarija i Mclarena (pobjede 7-7)….ali onda se vratimo u sadašnjost i zaključimo: slijedi 4 pobjeda Vettela i 8 prvak okrunjen u Japanu…

Viper

Vettel je 2011. ovdje osigurao prvenstvo, znači ipak ih ostaje samo 7. Moguće da će biti osmi puta, ali će broj vozača koji su osvojili prvenstvo na Suzuki ostati isti.

Ayrton Mclaren

Točno….dakle 8 put prvak će biti okrunjen u Japanu. Hvala na ispravku…pozz

Vettel-Mostar

Na slici Kobayashi 2. aa volio bi vidjeti Hulka u tom bolidu u nedjelju na 2. mjestu 🙂 Grosjean iza Webbera- udes koji se desio mozda neke 2 sekude poslje ove slike i Alonso koji se izvrtio u prvom krugu 🙂 Nadam se da ce ove godine Vettel ipak malo losiji bit i da cemo vidjeti i tu borbu za prvo mjesto jer je vise dosadilo ga gledat 2-3 minute u kradru :/

Related Posts