Raikkonen najbrži prvog dana testiranja

Dan je počeo relativno tiho, prvo predstavljanje novog Williamsovog bolida, a zatim lagani instalacijski krugovi većine momčadi. Neke momčadi su već odradile prve krugove nakon predstavljanja svojih bolida i zato su danas mogli ranije krenuti s dužim stintovima, Lotus i Sauber su bili prvi koji su to učinili.

Kimi Raikkonen je bio prvi koji je postavio vrijeme, 1:20.992, i nije ispuštao vodeću poziciju sve do kraja dana. Njegovo finalno vrijeme od 1:19.670 je brže nego što je ostvareno prošle sezone prvog dana testiranja. Tada je Massa ostvario vrijeme od 1:20.709, no Kimi je brži čak i od vremena Rubensa Barichella, koji je sa 1:19.832 bio najbrži u prvom tjednu testiranja. Svi znamo kako je Williamsova sezona protekla…

Svrha ranije spomenutih instalacijskih krugova je provjera svih sustava i osnovnih postavki bolida. Novi bolidi su upravo to, novi, i uvijek postoji mogućnost da nešto nije u redu, otpadne, zablokira ili ne daj Bože, zapali se. Zato momčadi odrade nekoliko sporih krugova, provjere svaki detalj bolida i tek onda mogu krenuti sa svojim programima testiranja. Ako sve pođe kako bi trebalo, momčadi će skupljati podatke i uspoređivati ih sa rezultatima dobivenim u zračnom tunelu i CFD aplikacijama. Kada se podaci poklope (uz određena odstupanja), momčad je odradila dobar posao.

Ferrari je već jutros počeo s flowviz bojom na stražnjem krilu, kako bi dobili sliku strujanja zraka preko istoga, te sa mjernim uređajem na bočnoj stranici stražnjeg krila. Svrha tog uređaja bi moglo biti mjerenje brzine strujanja zraka ili snimanje toka ispušnih plinova pomoći IC kamere.

Red Bull nije izlazio na stazu do 12 sati kada je Webber ostvario tek deseto vrijeme. Momčad je čekala nove dijelove, koji su kasnili zbog guste magle.

McLaren je isto odradio malo krugova prije podneva ali su izjavili, jednako kao i Ferrari i Williams, kako testiranje napreduje po planu i programu i nema nikakvih problema.

Mercedes i HRT su jedine momčadi koje ne testiraju sa novim bolidima već koriste stare.

Do kraja dana Raikkonen nije uspio poboljšati svoje vrijeme od 1:19.670, što je samo jednu desetinku brže od Paula di Reste. Nico Rosberg završio je kao treći, dok prvu petoricu zatvaraju Mark Webber i Daniel Ricciardo.

 1.  Kimi Raikkonen       Lotus-Renault          1m19.670s            73
 2.  Paul di Resta        Force India-Mercedes   1m19.772s  + 0.102  101
 3.  Nico Rosberg         Mercedes               1m20.219s  + 0.549   56
 4.  Mark Webber          Red Bull-Renault       1m20.496s  + 0.826   53
 5.  Daniel Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari     1m20.694s  + 1.024   57
 6.  Michael Schumacher   Mercedes               1m20.794s  + 1.124   41
 7.  Kamui Kobayashi      Sauber-Ferrari         1m21.353s  + 1.683  106
 8.  Jenson Button        McLaren-Mercedes       1m21.530s  + 1.860   60
 9.  Felipe Massa         Ferrari                1m22.815s  + 3.145   69
10.  Heikki Kovalainen    Caterham-Renault       1m23.178s  + 3.508   28
11.  Pastor Maldonado     Williams-Renault       1m23.371s  + 3.701   25
12.  Pedro de la Rosa     HRT-Cosworth           1m23.676s  + 4.006   44

Nastavak već sutra

Bolidi će na stazu opet izići već sutra, i to u ovim postavama:

Sauber         Perez
Ferrari        Massa
Force India    di Resta
Catherham      -
McLaren        Button
Mercedes       Schumacher
Red Bull       Webber
Lotus          Raikkonen
Toro Rosso     Ricciardo
Williams       Maldonado
HRT            de la Rosa
26 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marko

avalone,
on je u McL imal podatke o Ferrariju, koje nije podjelil sa svojim mlađim kolegom. imal je bolid koji je bil brzi od Ferrarija. on je plaka jer nije mogel, a znal je da ima svu opremu s kojom bi se moglo.
u renaultu i kasnije u ferrariju ne plače jer ima status broj 1, a u McL nije. znaci ne zna pobjedivati ako mu ne garantiraju da je on i samo on bitan. ko malo razmazeno deriste.
za razliku od kimija koji vozi kaj got mu das i ne buni se.

mate21

bravo kiiimiii

avalon

Marko…za top vozače je teško govorit ko je bolji . niti se slažem sa goranom da je alonso bolji od vettela i hamiltona ali ni sa tobom daje vettel bolji od alonsa . trenutno neko može bit uspješniji( a za to se treba dosta stvari poklopit..od bolida pa na dalje ) najčešće mi laici procjenjujemo kvalitetu vozača prema našim nmavijaćkim strastima .i btw , kad je to alonso plaka kad mu nije išlo ? u renaultu nije ,nije ni u ferarriu….”plaka” je jedino u mclarenu ali mislim s pravom . pa zar mnogi nisu bili skeptični kad je button dolazija… Read more »

Marko

Gorane,
Vettel je bolji vozač od Alonsa. i još k tome se ne plače kad mu neide ko Alonso. Raikkonen je definitivno bil najbrzi vozac. nije imal srece sa kvarljivim McLarenom. i ono kaj je dobro kod njega on ne taktizira. al dal bude ove sezone nekaj napravil. cisto sumnjam. ipak je to lotus.

Goran

Damire da su kojim slucajem vetel alonso i hamilton izbivali iz f1 2 god i da sjednu u lotus dali bi ih itko ocekivao u vrhu? Nemozes covjku kojeg nema dve god u sportu vikat da mora odmah biti bolji od trojice vozaca koji sjede u 3 najbolja bolida. Ako kimi to i ucini onda svaka mu cast,zaista bi to volio,ali ako ne nije ni za ocekivati da ce to uspjeti samo tako! Zasto bi odmah morao biti bolji da tebi nesto dokaze!¨PA alonsko koji je bolji vozac od vetela i hamiltona je pitanje hoce li ove god biti bolji… Read more »

DaMir

Danas na stazu nisu isili Alonso,Vettel i Hamilton ,kad bude bolji od njih na testu ,onda mu priznajem da je dobar, a ovako ……

butko

još 37 dana pa cemo viditi 😀 bravo kikmi jedva cekam

Ferrari power

testiranje ja tak tak ali kimi na prvom mjestu je iznenadenje

fanrrr

vremena nisu ni priblizna stvarnima…vidjet cemo u australiji tek kako ko stoji

Matija

Jedva čekam Melbourne i sve ove svjetske prvake na gridu! 🙂
Sad su samo taktiziranja!

kimi

Welcome home Kimi!!! 😀

sandro 1972

bravo doktore!!!!!!!!!

alonso

ma testiranja su sranja,ak je sudit po massi ferari nemora ni vozit sljedecu sezonu,al posto nije ovo je ba rbate samo sranje,ovde se radi jos na aerodinamici

TanaSiC

cekam Melbourne,ništa do toga i do P1 Autralian GP-a ..ovo neidu na maximum izgleda samo Kimi,jer je navikao tako…

Arty

Cekam australiju Q3 ova testiranja neznace nista

Vedran

bravo profesore

iced16

this time he wasnt having a shit…

RapptorTeam-BiH-F1

Da,da, pratili smo, malo kasnite sve je vec zavrseno za danas 🙂

ivanh

I Schumacher je prošle godine postavio najbrže vrijeme na testiranjima…….

Zox

Legenda se vratila… On nezna sta je taktiziranje… Sjedne i vozi…

radalj

The king is back

Dorian.Gray

bravi kimi! nadam se da mu je mocad kupila sladoled!
svi znamo da prva testiranja ne pokazuju nista, ali da covjeka veseli, veseli. 😀
a ti nas sepa nemoj strasit s tom svojom zloslutnom paralelom: kimi i rubinho su usporedivi kao paski sir i k-plus gauda.

Raikkonengirl

A mislili su da bi mogao završit ko Schumacher..
Bravo Kimi!

svabo

zašto su dvojica na jedanaestom mjestu?

Kimi Räikkönen

KIMIII <3 🙂

avalon

počimlje lagani warm up …još 37 dana do starta !!!!!!!!! 🙂

Related Posts